• statisticile CJAS arată că medicii de familie de la țară cîștigă lunar maxim 81 de milioane de lei, iar cei de la oraș 38,5 milioane • după plata tuturor cheltuielilor, abia dacă rămîn cu patru, cinci milioane de lei • ei mai dau bani și pe specializări, fără de care nu pot rămîne în sistem
Despre medicii de familie s-a spus mereu că au salarii mari și că o duc pe roze. La început de an, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău au încheiat contract de finanțare cu 306 cabinete de asistență primară, pentru care s-au pus la bătaie 107 miliarde de lei. Suma pare enormă, dar nu este și nu le ajunge celor cărora le-a fost repartizată. Și de această dată, reprezentanții CJAS spun, de pe hîrtie, că banii ar trebui să ajungă, iar medicii, în cabinete, spun că nu e nici pe departe așa.
„Venitul minim pe care un medic din mediul urban îl poate cîștiga este de 8.361.000 de lei, în condițiile în care doctorul are sub pragul de 500 de pacienți pe liste. Sîntem conștienți că așa nu se poate supraviețui și că medicul mai trebuie să aducă bani de acasă ca să supraviețuiască și de aceea încercăm să îi ajutăm în formarea listelor de pacienți. În municipiul Bacău sînt doar două cazuri de medici fără 500 de pacienți pe liste”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Socoteala Casei de Asigurări
Un doctor din mediul urban cu pacienți mulți poate cîștiga 38,5 milioane de lei lunar. Doctorii din mediul rural sînt și mai norocoși, pentru că un medic poate atinge fabuloasa sumă de 81 milioane de lei lunar. În plus, mulți dintre ei au pe liste peste 2.000 de pacienți și depășesc baremul de 23.000 de puncte, moment în care pot fi penalizați. „Dacă un medic realizează peste 23.000 de puncte, atunci el își poate angaja un alt medic și atunci penalizarea se va aplica de la 33.000 de puncte. Dacă se încadrează în acest nou prag de unde începe penalizarea, doctorul poate cîștiga în plus 100 de milioane, bani din care își poate permite să își plătească noul angajat. În județ sînt trei cazuri de acest gen, la Berzunți, Buhuși și Berești Tazlău”, a mai spus doctorița Cecilia Lucaci. Cu alte cuvinte, cifrele prezentate de reprezentanții Casei de Asigurări demonstrează că medicii trăiesc bine. Le vin fonduri mari, ar trebui să își desfășoare activitatea în condiții decente.
Socoteala medicilor
Medicii spun însă că, în teren, situația nu este nici pe departe așa. Ei au afirmat că din cele cîteva zeci de milioane primite lunar, doctorul abia dacă duce acasă lunar patru, cinci milioane.
Doctorița Liliana Tincu din Moinești a investit tot ce a cîștigat în cabinet pentru a le oferi pacienților condiții medicale la standard ridicat. Anul trecut, ea a fost medicul care a oferit cele mai multe consultații din județ, 14.000 la 3.600 de asigurați cîți are pe liste. Un control al Casei de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, Asociației și Colegiului Medicilor s-a lăsat doar cu o atenționare pentru că doctorița a dat prea multe rețete compensate și gratuite anul trecut. Verificarea fișelor nu a scos nimic în neregulă. „Eu cît am să fiu medic, am să îi dau omului medicamente compensate sau gratuite, după caz. Omul bolnav nu pleacă din cabinetul meu fără rețetă. Este datoria mea de medic să îl ajut, chiar dacă depășesc cu mult plafonul. Am investit foarte mult în cabinetul acesta și am plecat la drum plină de optimism. Acum am ajuns să pic moral. E drept că la început s-a cîștigat ca medic de familie și totul am investit aici, dar, treptat, banii ni s-au diminuat. Anul trecut, dacă rămîneam cu patru, cinci milioane de lei lunar, iar acum sînt societate falimentară. Am cumpărat spațiul cabinetului și toți banii se duc pe rată. Să angajez un alt medic pentru a scăpa de penalități, pentru că am mulți pacienți pe liste, nu pot. Acest avantaj este doar pentru medicii de țară”, ne-a declarat doctorița Liliana Tincu.
Venitul lunar pentru acest cabinet variază între 30 și 33 milioane de lei. Majoritatea se duc pe impozite, plata asistentelor și alte cheltuieli de întreținere a cabinetului.
Bani pentru cursurile doctorilor
Colegiul Medicilor din Bacău a înaintat la începutul acestui an un memoriu la Ministerul Sănătății. „În acest memoriu, reflectam exact care este nivelul veniturilor realizate de un cabinet medical. Calculul s-a făcut pe un cabinet oarecare din oraș și s-au trecut toate cheltuielile pe care un medic de familie le are lunar. Nivelul acestor cheltuieli a ieșit de 23 de milioane de lei lunar. Pînă acum, nu am primit nici un răspuns la acest memoriu”, ne-a declarat doctorița Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor.
Cheltuielile dintr-un cabinet medical de familie sînt multiple. Banii se duc pentru dotare, pentru verificarea metrologică a aparatelor, plata asistentelor, femeii de serviciu, igienizarea cabinetului, utilități și chirie, unde este cazul. În plus, medicii mai trebuie să investească și în specializarea lor continuă. Din patru în patru ani ei sînt evaluați profesional. În aceste intervale ei trebuie să meargă la anumite cursuri. Adunate, aceste specializări le aduc niște puncte. Ca să primească autorizație de liberă practică, ei trebuie să aibă, la fiecare patru ani, cel puțin 200 de puncte. Toate astea presupun bani, adică noi cheltuieli. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns