Comunitatea bacauana se confrunta cu o lipsa acuta de stomatologi. In mediul rural, situatia este mai mult decit crincena. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, din 85 de comune, 50 nu au in raza lor nici macar un medic stomatolog. „In cele 85 de comune locuiesc peste 390.000 de oameni. La o asemenea populatie ar trebui sa asigure servicii medicale 261 de medici stomatologi, or numarul lor la inceputul lui aprilie era de 38”, a explicat dr. Mihai Ichim, purtatorul de cuvint al CJAS Bacau.
Kilometri, pina la cel mai apropiat cabinet dentar
In comuna Dofteana, la un numar de 11.201 locuitori, ar trebui sa functioneze cel putin sapte cabinete, la Pirjol si Poduri, ar fi necesari de asemenea, cite cinci dentisti. Ei lipsesc insa cu desavirsire. Aici si in inca 47 de localitati. „Stam fara dinti, doamna, am avut pina acum doi ani o doctorita, dar a plecat”, ne-a marturisit G.M. o femeie de 65 de ani din Dofteana. „Ne tratam cu leacuri babesti, iar de-i durerea mai mare mergem in alta localitate, da’ n-avem nici bani. Macar aici la scoala puteau sa puna un doctor, pentru copii”, a spus si D.F. de 51 de ani. Acelasi lucru l-a sustinut si directorul Scolii de Arte si Meserii „Scarlat Longhin”, Valentin Mazilu. „Nu este normal ce se intimpla, avem o comuna mare, nu este posibil sa nu existe un cabinet stomatologic, macar si aici, in scoala. A fost unul, dar l-au desfiintat. Va dati seama, lumea se duce la Tirgu Ocna sa se trateze, la Comanesti sau la Moinesti, sint kilometri pina acolo!”, a spus directorul unitatii de invatamint. Viceprimarul comunei Dofteana, Mircea Adrian Balcanu, ne-a confirmat ca a existat un medic stomatolog in zona. „A fost pina acum doi ani o doctorita de la Onesti. Avea cabinet si acolo si aici. A fost dezinteresata insa, venea doar citeva ore pe saptamina dupa care a spus ca nu scoate profit si a plecat” ne-a explicat edilul. De atunci, sustine Balcanu nu s-a mai facut nimic pentru ca nu exista spatiu. „Vreau sa fac un proiect, sa fac un dispensar nou aici, cu patru medici de familie. Nu detinem spatiu pentru stomatologi, lumea merge la Tirgu Ocna si la Darmanesti. Sint masini care circula din ora in ora”, a spus viceprimarul din Dofteana. In comuna Magiresti, se invoca de asemenea lipsa spatiului, dar si a unor probleme de „alt ordin”. „Exista interese. Am vrut sa aduc aici un medic de mai demult, dar au fost divergente de opinie. Nu stam bine nici la capitolul spatii, dar as avea unul pe care sa-l amenajez daca este cazul”, a declarat telefonic Vasile Udrea, primarul comunei Magiresti. Potrivit acestuia, oamenii se trateaza de dinti la Moinesti. Conform datelor furnizate de CJAS Bacau, aici ar fi necesari cel putin trei medici stomatologi care sa asigure cit de cit serviciile pentru cei peste 4500 de locuitori. La Valea Seaca in schimb, nu se pune problema spatiului. Ci a dezinteresului pe care il au doctorii fata de zona. „Nu am avut niciodata cabinete stomatologice in comuna. Avem spatii si am incercat de nenumarate ori sa aducem specialisti aici. Ei nu vin insa pentru ca populatia este imbatrinita si saraca si sint si multi romi. Se feresc sa profeseze aici. Oamenii merg la Racaciuni sa se trateze, la 11 km distanta”, a explicat primarul Vaii Seci, Ion Pravat. In comuna Racaciuni isi desfasoara activitatea doi medici stomatologi, dintr-un necesar de sase.
Ce e de facut?
Oamenii sint disperati pe de o parte, pe de alta, sint „obisnuiti” cu situatia care este asa de ani de zile. Nu stiu cui sa se adreseze si care sint cauzele problemei in sine. „Nu excelam la capitolul medici stomatologi. Nici la oras, cu atit mai putin in mediul rural. Bugetul este si el mic pentru servicii stomatologice”, a declarat dr. Maria Tioc, directul CJAS Bacau. Bugetul contractat pe 2008 pentru componenta stomatologie este de aproape 2,75 milioane de lei, sensibil mai mic decit era la sfirsitul anului 2007.”Sprijinim medicii, dar nu depinde totul numai de noi sau de ei, ci si de autoritatile locale, care ar trebui sa se implice mai mult si sa amenajeze spatii pentru cabinete in localitate”, a spus si dr. Mihai Ichim, purtator de cuvint al CJAS Bacau. In localitatile urbane necesarul este la jumatate, existind la o populatie de peste 320.000 de locuitori, doar 105 medici. In mediul rural stomatologii sint pasari mult mai rare. De fapt, aproape inexistente.
Lasă un răspuns