• prima de 2.500 de euro pentru instalarea medicilor în zonele izolate nu-i tentează pe doctorii familiști • oricît de bune ar fi condițiile de locuit în comună, viața la oraș este mai dulce
Dacă înainte de 1989, medicii erau legați de glie în mediul rural prin acea repartiție obligatorie care li se dădea la absolvirea facultății, guvernarea actuală încearcă stabilizarea doctorilor la țară printr-o nouă soluție. De cîtva timp, ministrul Sănătății, Ovidiu Brînzan, le promite medicilor de familie o primă de instalare, în zonele greu accesibile și cu adresabilitate redusă, de 2.500 de euro. Contra acestei sume de bani, medicii ar trebui să încheie un contract prin care se angajează să profeseze în localitatea respectivă cel puțin trei ani. În caz contrar, ei vor trebui să restituie integral suma de care au beneficiat. Pentru județul Bacău, Direcția de Sănătate Publică a înaintat Ministerului Sănătății o listă de 14 comune cu sate izolate unde este nevoie de medic. Este vorba de Balcani (Schitu Frumoasa), Cașin, Colonești, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Glăvănești, Gura Văii, Horgești (Răcătău), Motoșeni, Parava, Pîrjol, Ștefan cel Mare și Tătărăști, comune unde există deja un medic, dar mai trebuie unul.
Familiștii nu vor să se mute
La prima vedere suma pare destul de tentantă. Este ea atractivă și pentru medici? Contactați telefonic, medicii din Colonești, Cașin, Motoșeni și Pîrjol, care își desfășoară deja activitatea aici de mai multă vreme, au apreciat măsura ca fiind binevenită. Dar cînd au fost întrebați dacă acceptă să se stabilească în zonele respective, trei dintre ei nu au fost de acord cu aceasta. „Măsura este bună, dar nu cred că mă interesează, ne-a spus doctorița Carmen Elena Dumitriu, medic la Colonești. Apartament de serviciu pentru medic nu există, iar în dispensar nu se poate locui. Clădirea fiind foarte veche, prin spate a început să se dărîme. Cu 2.500 de euro nu poți ridica o casă. Dar, chiar dacă aș avea condiții bune de locuit, nu m-aș muta aici, pentru că localitatea este ruptă de civilizație”. În dispensarul din satul Pustiana, comuna Pîrjol, ar fi un fel de apartament, dar el este lipsit de apă curentă și este extrem de modest mobilat. Orice îmbunătățiri i s-ar aduce, însă, acestea nu l-ar determina pe medicul Horațiu Florin Oiegar să se mute în localitate. „Aș sta, poate, mai mult, dar nu și sîmbăta, și duminica, pentru că am familia, soția și copiii, la Bacău, spune doctorul. Măsura le-ar prinde foarte bine celor care termină acum facultatea și nu sînt căsătoriți”. Condiții de cazare pentru medic nu sînt nici în comuna Cașin. „Ar trebui să-mi cumpăr ori să-mi fac o casă, afirmă doctorița Stela Rodica Ionescu. Pentru aceasta mi-ar trebui cel puțin 600 de milioane”.
La Motoșeni, medicul s-a stabilit definitiv
Spre deosebire de colegii ei, doctorița Anne Marie David locuiește de cel puțin trei ani în Motoșeni unde, de tot atîta timp, profesează. Aproape de cînd și-a început aici activitatea, s-a mutat, cu chirie, în apartamentul de serviciu, care este alături de cabinetul medical. „Pe banii mei am tras apă atît la cabinet, cît și în apartament, susține doctorița. Și tot pe banii mei voi racorda ambele spații la conducta de gaze. Cu toate acestea, primăria îmi ia pentru apartament o chirie de 500.000 lei pe lună, ceea ce este mult. Totuși, m-ar interesa să cumpăr ambele spații”. Doctorița are toate motivele să nu mai plece de aici. În urmă cu două săptămîni a adus pe lume o fetiță, iar soțul îi este cadru didactic în această localitate.
Doctorul a dat bir cu fugiții
Dacă sătenii din comuna Motoșeni sînt siguri că vor găsi doctorul la orice oră din zi sau din noapte, cei de la Glăvănești nu au această certitudine nici măcar pentru primele ore ale dimineții. „De două luni nu mai avem medic în comună, afirmă viceprimarul de la Glăvănești, Ioan Meleșcanu. Mai vine o dată pe săptămînă cîte un medic din comunele limitrofe. Posibilități de locuit ar fi la noi. Avem două locuințe de serviciu, numai să vină medic”. (Elena ȚINTARU)
Lasă un răspuns