De la 1 ianuarie, rețeta electronică este obligatorie. Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău atrage atenția că medicația înscrisă pe formulare autocopiative se va elibera numai de pe acele rețete care au data prescrierii până în 31 decembrie 2012. La nivelul CAS Bacău s-a constituit un serviciu de permanență care va rezolva eventualele probleme și va oferi informații furnizorilor pentru prescripția electronică.
Cătălina CHIFU
Prescripția electronică trebuie utilizată de la 1 ianuarie în exclusivitate, atât în format online, cât și offline la cabinet sau la domiciliu. Medicația înscrisă pe formularele de prescripție medicală cu regim special pentru medicamente cu și fără contribuție personală (formularele autocopiante) se va elibera numai dacă acestea au data prescrierii până în 31 decembrie 2012, inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii. CAS Bacău atrage atenția că prescriptorii (în special spitalele și medicii de familie) trebuie să preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii și numere de prescripții electronice și să aibă un număr suficient de mare de prescripții electronice pretipărite „offline la domiciliu” pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar și în situații limită – lipsa curentului electric sau internetului.
Sistemul care a intrat în vigoare la începutul acestui an oferă raportări prin care Casa de Asigurări de Sănătate poate verifica dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la prețuri compensate. Rețeta electronică vine și în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere. De exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele sau dacă doza prescrisă este prea mare, medicul este avertizat. Potrivit CNAS, medicii care prescriu în format electronic peste 70 la sută dintre rețete primesc stimulente financiare.
Lasă un răspuns