• șapte medici din județ au primit avertismente pentru că au eliberat prea multe rețete pacienților • alți trei au fost penalizați cu 5% din venitul cabinetului pe decembrie pentru fișe incomplete, neafișarea programului de lucru sau păstrarea medicamentelor expirate în dulapul de urgențe • doctorii sînt nemulțumiți și spun că plafoanele pentru rețete sînt mult mai mici decît solicitările bolnavilor
Trei medici de familie din județul nostru au fost penalizați pentru că au eliberat prea multe rețete pacienților. Anca Buzdugan din Onești, Anca Cruceanu și Cristina Boldișor, ambele din Bacău s-au văzut cu venitul cabinetului medical diminuat pe luna decembrie a anului trecut pentru că au fost găsite cu omisiuni în fișele de control. Verificările au fost făcute de o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Colegiul Medicilor și Asociația Medicilor. „În urma verificărilor s-a stabilit topul medicilor de familie care au prescris rețete anul trecut. Șase dintre acestea au fost atenționați, iar trei au fost penalizați pentru au depășit constant modelul valoric orientativ stabilit pentru prescrierea medicamentelor. În funcție de numărul asiguraților de pe liste și grupele de vîrstă ale lor se acordă, lunar, un plafon orientativ pentru rețete. Comisia de control a mai găsit anumite fișe incomplete pe care era scrisă simptomatologia care să susțină tratamentul”, ne-a declarat doctorul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS din Bacău. Drept urmare, aceștia au fost penalizați cu cinci procente din venitul realizat de cabinetul medical respectiv în luna decembrie.
Medicii sancționați susțin însă că este inevitabil să depășești plafonul, în condițiile în care au pe liste mulți pacienți cronici. În plus, ei consideră că este mai bine să își vadă de calitatea actului medical, în loc să își bată capul cu hîrtiile. „În fiecare lună, am dat rețete de circa 50 de milioane de lei. Pe liste am 500 de pacienți cronici și este clar că nu mă pot încadra în plafonul de 24 de milioane de lei. Să le dau doar să mă încadrez în acești bani ar fi bătaie de joc. În loc de medicină, trebuie să scriem numai rețete și să completăm hîrtii. E normal să îți mai scape ceva într-o fișă, cînd ai 40 – 50 de consultații pe zi. Nu sînt de acord cu această penalizare și am să vorbesc la Colegiul Medicilor, să protestăm într-un fel”, ne-a declarat doctorul Cristian Boldișor, unul dintre medicii de familie sancționați de comisia de control.
Surprinzător, medicii de familie care au eliberat cele mai multe rețete gratuite și compensate au scăpat de sancțiuni. Ei s-au ales doar cu mustrări, în timp ce reprezentanții comisie i-au sancționat pe alții, cu sume mai mici, dar găsiți și cu alte nereguli. Lor li s-au găsit medicamente expirate în dulapul de urgențe, nu aveau afișat la cabinet programul de lucru, iar fișele medicale erau incomplete.
Cea mai darnică în rețete a fost doctorița Irina Mereuță, care a eliberat anul trecut medicamente de peste 1,2 miliarde de lei. Ea este urmată de doctorița Florica Negrea (970 milioane), Anca Buzdugan din Onești (850 milioane), Liliana Tincu din Moinești (833 milioane), Cristina Boldișor (793), Lavinia Tăbăcaru din Moinești (773), Monica Larger (728), Petronela Melnic (700), Anca Cruceanu (700) și Mădălina Bogatu (693 milioane). Inițial, intenția a fost de a penaliza patru medici de familie, dar Colegiul a luptat și, pînă la urmă, au fost penalizați cei trei. „La început, Casa a vrut să scoată vinovați patru medici. Pentru doi s-a propus o penalizare de zece procente din venitul cabinetului pe decembrie, iar pentru ceilalți doi cîte 5 la sută. Noi am luptat, pentru că penalitățile de zece procente erau prea mari, dacă punem în balanță ceea ce s-a găsit la fiecare dintre cei patru medici. Așa că un doctor care avea penalitate de 5% a fost atenționat, iar cei cu zece procente au rămas cu 5 procente penalizare”, ne-a declarat medicul Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
Pînă la urmă, cei care vor avea de suferit vor fi asigurații. Medicii au eliberat medicamente bolnavilor, pentru că au existat cereri. Din moment ce doctorii au fost arși la buzunar pentru că le-au dat oamenilor medicamente, este de așteptat ca acești medici să prefere să lase oamenii bolnavi, decît să le mai prescrie rețete și să se trezească din nou cu un control pe cap. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns