Cum tratăm virozele respiratorii
Chiar dacă primăvara ar fi trebuit să-și intre pe deplin în drepturi, vremea rea nu se dă dusă. Și, pentru că în ultima săptămînă cabinetele medicale au fost asaltate de persoane cu afecțiuni respiratorii virale, vă oferim cîteva sfaturi utile pentru tratamentul acestora. Adenovirozele sînt infecții larg răspîndite, cauzate de un grup de viruși care produc rinite, faringite, conjunctivite, traheobronșite, pneumonii interstițiale etc. Boala debutează brusc, cu dureri musculare, febră mare (pînă la 40 de grade), frisoane, dureri de cap, tuse uscată și iritativă, indispoziție, somnolență, pierderea poftei de mîncare, inflamația căilor respiratorii.
Se recomandă: repaus la pat, regim alimentar ușor, bogat în vitamine (fructe), dulciuri, multe lichide sub formă de ceaiuri, combaterea febrei, a tusei și a durerilor musculare.
Fiind o afecțiune virală, este recomandat a se evita administrarea antibioticelor la cel mai mic semn de boală. Virușii nu sînt distruși de antibiotice; de aceea se începe întîi un tratament simptomatic și doar dacă simptomele persistă sau se agravează este posibil să fi apărut o suprainfecție, fiind nevoie de un tratament mai complex.
Combaterea febrei și a tusei:
Intern: în faza incipientă a bolii, se face un ceai din lichen, nalbă mare – 20 g, coajă de salcie, potbal – 8 g, fructe de măceș, lumînărică – 8 g, flori de soc – 20 g (sau anason – 4 g), galbenele, flori de tei, scai vînăt. Un alt ceai poate fi făcut din cimbru, rostopască, anason – 50 g, scai vînăt.
Se amestecă plantele și se face infuzie o linguriță de amestec la o cană de 250 ml apă. Se beau 2- 3 căni/zi, îndulcit cu miere de albine sau neîndulcit, cu multă lămîie.
Cînd tusea devine productivă, însoțită de expectorație, se adaugă la combinațiile de mai sus: flori de lumînărică, fructe de cătină și iarba mare, în părți egale. În ceai, la fiecare cană, se pot pune 20-30 picături tinctură de propolis sau 15-20 picături tinctură de echinaceea sau 20-30 picături tinctură antigripală.
Concomitent, se mai administrează:
– la copii: sirop de tei, anason, propolis – 3 lingurițe/zi; (poate fi folosit și la sugarii peste 6 luni),
– sirop de echinaceea, propolis – 1 linguriță/zi,
– propolis și vit. C – se sug 3 comprimate/zi,
– la adulți: Bronholizin 3 cp./zi, iar dacă tusea este rebelă și mai ales nocturnă, Bronhosedin 3 cp./zi,
– Voseptol sau orosept 3 cp./zi,
– Favitusin sirop 3 linguri/zi;
– Eucalipt 3 cp./zi;
Extern
Se aplică pe piept și gît cataplasme calde cu:
– făină de muștar (făcută pastă și pusă într-un săculeț); se ține pînă apare senzația de arsură;
– semințe de in: se amestecă 1/3 semințe de in cu 2/3 apă, se fierbe pînă se face o pastă consistentă; se aplică la fel ca și cataplasma cu muștar; se ține pînă începe să se răcească.
Se fac, de asemenea, inhalații cu ulei de pin, brad, mentă, eucalipt sau melisă. Se pot face și amestecuri de uleiuri; concomitent cu inhalațiile se pot pune 10-15 picături de ulei în apă fierbinte și se lasă în cameră pentru a se împrăștia aburii.
Seara, înainte de culcare, sau la febră mare se fac frecții cu oțet aromat de mentă sau trandafir, frecție Elidor sau oțet aromat preparat din: flori de levănțică 40 g; frunze de mentă 20 g; salvie 20 g; cimbrișor 10 g; fructe de ienupăr 10 g.
Se pune amestecul la macerat într-un litru de oțet timp de 7 zile; se strecoară prin presare, apoi se folosește pentru frecții. Dacă febra nu cedează, se fac împachetări în cearceafuri înmuiate în apă la temperatura camerei sau băi de plante (cimbrișor și mușețel) la 37 grade C. Se administrează concomitent Algocalmin supozitoare sau cp mai ales la copii, pentru a preveni convulsiile febrile. Dacă simptomatologia nu cedează în 2-3 zile, va trebui să vă adresați medicului de familie.
Toate produsele recomandate le găsiți la Farmacia naturistă „LERNA” din Onești, b-dul Oituz nr. 35 (glisantul de la pod). Tot aici găsiți o gamă diversificată de produse naturiste și pentru alte afecțiuni. Vă doresc sănătate și vă aștept la o nouă întîlnire săptămîna viitoare, cînd vom discuta despre Obezitate și curele de slăbire. (Dr. Lucia ENACHE)
Lasă un răspuns