npregătirea pentru bacalaureat și admitere rămîne în top • părinții
strîng ban cu ban pentru ca odrasele lor să poate aveau un viitor
• profesorii cu cele mai multe meditații particulare sunt cei cu reputația cea mai mare dar și prețurile cele mai pipărate
O dată cu începutul clasei a XI-a, în viața elevilor de liceu apare și grija bacalaureatului și admiterii la facultate. Pentru ca aceste două praguri să poată fi trecute, necesară este pregătirea particulară la obiectele alese pentru examene. Dacă acum cîțiva ani se făcea pregătire la clasicele obiecte, română, matematică, fizică, acum aria meditațiilor s-a diversificat. Elevul de clasa a XII-a practic face două școli în paralel. Orarul obișnuit, de la opt la două, se completează cu cel puțin încă șase ore suplimentare de pregătire pe săptămînă. Meditația la diferite obiecte a devenit o necesitate chiar și pentru elevii cu note foarte bune. Printre liceenii din clasele treminale nu se regăsește nici un autodidact care să nu recurgă la ajutorul particular al profesorilor.
Profesorii cu care fac orele la școală nu sînt întotdeauna și cei preferați pentru pregătire. Părinții se intresează peste tot, pe la colegii de serviciu, pe la rude, întreabă în stînga și în dreapta pentru a afla care este cel mai bun meditator pentru copilul lor. Pentru ca acești renumiți dascăli să poată primi un nou elev la pregătire, uneori e nevoie de rezervare cu cel puțin un semestru înainte și asta în fericitul caz în care ai o pilă bună. „Trebuie să fac pregătire la gramatică, deoarece vreu să dau la Litere. Am vrut să mă duc la cel mai bun prof. Am început pregătirea într-a XII-a, dar eu am vorbit cu el, printr-o cunoștință, de la începutul clasei a XI-a”, spune Mihai Z.
Din prima clipă în care copilul lor intră pe poarta licului, deși abia scăpați de grija examenului de capacitate, părinții încep să pună bani la ciorap pentru ca odraslele lor să poată beneficia de meditator particular. Din investigațiile făcute în rîndul elevilor de liceu am aflat numele celor mai rîvniți profesori și tarifele practicate de aceștia.
La matematică, profesorii Francisc Coșa și Andrei cer pentru două ore de meditație 150 000 de lei. Același preț îl au și meditațiile la franceză – prof. Ioan Murariu, fizică -prof. Ciobanu, Gîrțu, biologie – prof. Mița Popa și informatică – prof. Vieru. Profesoara de latină Neculau Florentina și profesorul de arhitectură Blebea au și ei același preț de 150 000 de lei ședința. La economie, o ședință de pregătire cu profesoara Ciupercă costă 200 000, iar la engleză, cea mai căutată meditatoare este prof. Doina Cmeciu, care are același preț.
Există și cazuri de profesori mai puțin renumiți care oferă meditații în schimbul unor sume mici, în speranța că astfel vor putea beneficia și ei de cîțiva elevi la pregătire. Elevii însă continuă să opteze pentru ceea ce e mai scump, deoarece e și mai bun, spun ei. „Știu că profesorul cu care fac eu pregătire e cel mai bun. De asta și merg la el. E adevărat că e mult să dai 200.000 pentru două ore, dar măcar așa sper că voi învăța mai multe și voi avea mai multe șanse de a merge mai departe”, spune Teodora C.
Pentru a vedea cam la ce sumă se ridică acestă „școală particulară” la care sunt nevoiți să recurgă părinții pentru copii lor, am făcut cîteva calcule estimative care ne-au relevat sume înfiorătoare.
Majoritatea elevilor fac cam trei pregătiri pe săptămînă, la obiecte diferite. În aceste condiții, într-o lună de zile, o familie scoate din buzunar aproximativ 1.800.000 lei. Salariul minim pe economie. Oare cîte familii beneficiază de venituri suficiente pentru a asigura un viitor odraslei lor? Profesorii lucrează acasă cu cîte două grupe pe zi, formete din cinci elevi, cam cinci zile pe săptămînă. Astfel, într-o lună,adună aproximativ 20 de milioane de lei. Este extrem de obositor și de costisitor pentru un elev, în ziua de astăzi, să urmeze o școală gratuită și alta particulară, care îl costă un salariu minim pe economie. (Z.B.)
Lasă un răspuns