Un grup de participanti la forumul „Regenerarea industriala a Romaniei”, organizat de Platforma Europeana de Dezvoltare (PED), in cooperare cu Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului, in Bacau, la sfirsitul saptaminii trecute, au vizitat, duminica, 9 octombrie, Platforma industriala Borzesti. Intreprinderile vizate au fost Uton, Carom, Rafo si Chimcomplex. Cu o zi inainte, ei au vizitat societatile Elmet si AE-Electronics, din Bacau.
Dupa un exemplu de tehnologizare a unor intreprinderi romanesti, dat de societatile din Bacau, participantii la forum au vazut, la Uton, o unitate industriala care a ramas la nivelul anilor ’70 ai secolului trecut. Nimic nu pare a se fi schimbat la Uton: aceleasi masini si utilaje vechi, acelasi flux de productie. Cu toate acestea, la Uton se lucreaza, iar la comenzi urgente sau mari oamenii vin la lucru chiar si duminica. Intreprinderea a suferit, insa o reala decapitalizare, iar costurile mari ale productei fac imposibil profitul de care fabrica de utilaj chimic si energetic ar avea nevoie. Cei din conducerea intreprinderii se mindresc ca inca mai pot da de lucru unor oameni, insa decapitalizarea prin costurile mari nu poate insemna un succes pe care sa se bazeze viitorul fabricii. Unul dintre vizitatori a fost reprezentantul comisarului Comisiei Europene pentru Dezvoltare Regionala, Anton Schrag, care s-a interesat daca Uton a beneficiat, pina acum, de fonduri comunitare pentru productie. Nici macar un leu nu a venit, insa, in fabrica pe aceasta cale.
Forumul care a avut loc in Bacau a ajuns, de altfel, la concluzia ca Romania are nevoie urgenta de politici coerente in domeniul regenerarii industriale, ca si de o strategie reala a revigorarii industriale, precum si de un sistem eficient de invatamint profesional. Toate acestea se cunosc, de fapt, dar se fac foarte putine in acest sens. Un exemplu poate fi chiar Platforma industriala Borzesti. Intreprinderile ei sint, in marea lor majoritate, privatizate, insa numai in unele s-a simtit initiativa proprietarilor in retehnologizare. De la Uton, participantii la forum au plecat la Carom, un combinat care a intrat in faliment acum sase ani si care inca arata ca o unitate industriala parasita. Totusi, la Carom a fost reluata productia in unele instalatii, iar combinatul a revenit chiar la obiectul sau de baza, fabricarea de cauciuc sintetic. Alte proiecte pentru Carom se afla puse pe tapet, iar la fabricarea cauciucului vor fi repornite inca doua linii de fabricatie. La Carom mai lucreaza, acum, aproape 500 de oameni, dar el a avut, inainte de 1990, circa 5.000 de salariati, iar in 2005, cind a fost oprit, peste 1.500. Acum aici se mai fabrica butadiena, intr-o instalatie de piroliza, MTBE (folosit la innobilarea cifrei octanice a benzinelor) si aragaz GPL.
Surprize placute au venit de la Rafo si Chimcomplex. In rafinarie, noii investitori continua procesul de modernizare a instalatiilor, chiar fara ajutor de la stat (prin garantarea unui credit de 330 de milioane de euro, ceruta de banci). Investitorii cauta, insa, alte susrse de finantare, iar in aceasta saptamina este asteptat la Onesti actionarul majoritar, Iakov Goldoskyi, impreuna cu un grup de specialisti rusi in rafinarea petrolului. La Chimcomplex, cunoscuta instalatie Soda M, o instalatie de electroliza moderna, construita in 1995, este un alt exemplu de orientare buna a investitiilor. De altfel, fara aceasta instalatie poate ca intreprinderea ar fi avut soarta Carom. Tot aici a fost prezentata vizitatorilor si instalatia de cogenerare de energie electrica si temica, pentru care combinatul a si fost premiat (Chimcomplex este cel mai mare consumator de energie elctrica din Moldova). O noua instalatie de electroliza este, acum, in pregatire la Chimcomplex.
Onestenii au speranta ca membrii Platformei Europene de Dezvoltare care au fost la ei vor transmite celor cu putere de actiune cele constatate pe Platforma industriala Borzesti si vor primi un sprijin real in rezolvarea problemelor de aici. Platforma Europeana de Dezvoltare este singura voce a antreprenoriatului din Romania in Parlamentul european.
Lasă un răspuns