• ei au cîștigat cele mai multe premii la această ediție a festivalului de teatru • unii organizatori au spus că a fost o concurență mai slabă decît în anii trecuți, alții susțin contrariul
Despre Festivalul de la Timișoara, cei care se învîrt prin trupe de teatru știu despre ce este vorba. Anual, acolo se organizează un festival dedicat trupelor care joacă piesele scrise în limba engleză. Compoziție proprie sau adaptare, toate sînt bine primite, evident după o selecție riguroasă înainte de începerea festivalului. Anul acesta au partcipat la preselecție peste 50 de trupe. Dintre ele au fost alese 14 trupe din mai multe orașe, printre care și Nobody’s Group și A.C.T., ambele din Bacău. Pe lîngă aceștia au fost invitate special și două trupe străine: D-8 din Bromley, Kent și Slippery Flagstones din U.K., Leeds. Ultimele două nu au participat însă în concurs, ele fiind formate din studenți la actorie. Din juriu au făcut parte profesori de engleză, regizori, actori din România și Anglia, președintele juriului fiind Florin Piersic Jr.
Ediția din acest an a T4T a durat patru zile. Luni au sosit concurenții, dar organizatorii nu au organizat nici un program în această zi. A doua zi însă, a fost foarte plină, toată lumea participînd la „work-shop”-uri, adică ateliere de lucru. Acestea au fost ținute de actori sau de organizatori, cu principală temă team-building-ul.
Reprezentațiile au început de miercuri. În fiecare zi se jucau piese și dimineața și după-amiaza. Programul a fost destul de încărcat, însă nu atît de mult încît să nu putem ieși seara în oraș, ieșiri care se transformau în adevărate adunări, deoarece acolo cel mai important era să cunoști cît mai multă lume. Pentru a marca cumva începerea festivalului, miercuri seara a fost organizată o petrecere în clubul „The Note”, cu scopul principal ca toți participanții să se întîlnească. Joi seara a avut loc „Global Village” sau prezentarea orașelor participante. Astfel, fiecare trupă trebuia să spună ceva despre orașul din care provine.
Vineri seara a avut loc cel mai așteptat eveniment: festivitatea de premiere. S-au acordat premii pentru următoarele categorii: cel mai bun actor/actriță în rol principal, cel mai bun actor/actriță în rol secundar, cea mai bună engleză, cea mai bună folosire a luminii, a muzicii, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu original, cea mai buna coregrafie, premiul de popularitate și, cel mai important, cea mai bună piesă. Festivitatea de premiere a adus atît bucurie pe chipul cîștigătorilor, cît și puțină tristețe pe chipul celor care nu au cîștigat. Distracția de după a făcut însă ca toată lumea să treacă peste asta.
Majoritatea premiilor a fost luată de membrii trupei A.C.T. din Bacău: cea mai bună piesă THCTMC, cel mai bun actor în rol principal – Marius Motoca, cea mai bună actriță în rol principal – Mihaela Popolan, cea mai bună actriță în rol secundar – Mihaela Bondalici, cea mai bună folosire a muzicii. Tot ei au fost nominalizați și la cel mai bun actor în rol secundar – Franț Flavius, cea mai bună folosire a luminii, cea mai bună engleză Mihaela Popolan, cea mai bună folosire a scenei. Dintre băcăuani au mai cîștigat: cel mai bun actor în rol secundar – Andrei Cococeanu, Heavenly Hell, cea mai bună folosire a scenei Heavenly Hell, cea mai bună coreografie So What, cea mai bună engleză – Ioana Carp – Brainstorming, cel mai bun scenariu original Heavenly Hell, premiu special T4T The Lemon Tree, premiul de popularitate So What. Cele mai multe premii au fost cîștigate de trupa ACT din Bacău. Ei s-au întors acasă cu cinci trofee și patru nominalizări.
La sfîrșit, părerile au fost împărțite: au fost mulți care au spus că majoritatea pieselor au fost foarte bune, au fost însă și mulți care au spus că multe piese au fost foarte slabe. Dintre organizatori, Veda ne-a mărturisit că „anul acesta au fost multe trupe debutante, majoritatea avînd piese destul de slabe. Mai toți organizatorii au spus că, în primele două zile, organizarea a fost mai slăbuță, însă după aceea și-au revenit la normal. Participanții au fost și ei mulțumiți, în special de condițiile oferite de organizatori.
Din juriu, Jordan (profesoară) și Ben (actor), ambii din Anglia, ne-au spus că piesele au fost foarte bune, avînd toate teme interesante, stiluri diferite, participanții realizînd că au concurență serioasă. Invitații din Anglia au spus că au fost primiți cu toți foarte bine, că românii sînt primitori și foarte prietenoși. Tot ei au spus că „stilul de a face teatru în România este foarte diferit față de cel de la ei, acest festival fiind foarte bun pentru ei pentru a descoperi ceva nou”. (Roxana SOLOMON)
Lasă un răspuns