• posturile scoase la concurs de Direcția de Salubritate și Spații Verzi din cadrul Primăriei Bacău nu mai reprezintă o atracție pentru băcăuanii care nu au un loc de muncă • doar zece candidați s-au prezentat la examenul desfășurat la începutul acestei săptămîni pentru ocuparea celor șapte posturi de inspectori de specialitate scoase la concurs • pentru cele 44 de locuri de muncă la Salubrizare și Spații Verzi scoase ieri la concurs s-au prezentat aproape tot cam atîția candidați
Iulian Jitaru are 35 de ani. De meserie prelucrător prin așchiere, a lucrat pînă acum cîteva luni la Agricola Internațional. „Au venit cu concedierile și am rămas fără serviciu. Din vreo 550 cîți lucram la fermă la Nicolae Bălcescu, au mai rămas doar vreo cinci. Am nevoie de bani. Vreau neapărat să-mi găsesc ceva de lucru. Orice, numai să vină un ban de undeva”, spune bărbatul. Cum este de părere că banii nu au miros, mai ales cînd sînt căpătați prin muncă, Iulian Jitaru ar accepta să fie și măturător în oraș. Ieri, s-a prezentat la concursul organizat de Direcția de Salubritate și spații verzi din cadrul Primăriei Bacău. Dacă a reușit sau nu să îi impresioneze pe cei din comisia de examinare, Iulian Jitaru va afla astăzi cînd, la afișierul din spatele clădirii Primăriei vor fi anunțate numele candidaților care au fost admiși la concurs.
Candidații la un loc de muncă la Salubritate și Spații Verzi au intrat în febra examenelor încă de marți, cînd au trecut prin focurile probei de lucru. Bărbați și femei de toate vîrstele și culorile își încercau ieri și ultima șansă, la proba de interviu, în încercarea de a deveni angajați. Concursurile de acest gen au devenit de acum o tradiție. Cam o dată la două luni, zeci de oameni, tineri și bătrîni, cu sau fără o calificare, bat disperați la porțile Primăriei, pentru a-și găsi aici un loc de muncă. De acestă dată, miza concursului au reprezentat-o cele 35 de posturi de muncitor necalificat rămase vacante la spații verzi și nouă posturi de muncitor necalificat la Serviciul public de salubritate. Spre deosebire de anii trecuți, cînd pentru locurile de muncă de la Salubritate și Spații Verzi se băteau sute de băcăuani, concurența a început să scadă de la o lună la alta. De această dată, pentru ocuparea celor 44 de posturi scoase la concurs s-au înscris cam cam 50 de aspiranți. Lucrurile au stat cam la fel și la începutul acestei săptămîni, cînd au fost scoase la concurs și cîteva locuri de muncă pentru persoane cu studii medii sau superioare. La examenul desfășurat în urmă cu două zile, în fața comisiei de examinare s-au prezentat doar zece candidați pentru ocuparea celor șapte posturi de inspectori de specialitate oferite.
Majoritatea celor 50 de concurenți aflați ieri în concurs spera să obțină un post fie la Baza sportivă și de agrement, fie la spații verzi. „La salubritate nu mă duc sub nici o formă. Eu sînt tîmplar de meserie. Mi-am rupt degetele la abric. Nu am să mă duc acum să dau la mătură” spune, hotărît, Ion Jitaru. Băcăuanul în vîrstă de 43 de ani a mai lucrat pînă în urmă cu cîteva luni tot la Direcția de Salubritate și Spații Verzi. „Eram tîmplar la Baza de agrement. Făceam de toate: bănci, tutori pentru copacii care se plantau pe marginea șoselelor. Și sicriele în care îi înmormîntau pe săracii care rămîneau la morgă neridicați de familii, tot eu le făceam. Am plecat pentru că m-au dat la măturat. Eu am zis: «la măturat nu mă duc». Sînt om cu calificare. Am plecat. Acum, dacă mă dă tot la măturat, nu vin la treabă”, ne-a mai spus Ion Jitaru.
Nici pe Constantin Bostan, un băcăuan în vîrstă de 45 de ani, nu prea l-ar lăsa inima să ia măturoiul de coadă. Mecanic de meserie, Constatin Bostan nu a mai fost încadrat pînă acum nicăieri, niciodată. A lucrat numai în particular, ca persoană fizică autorizată. „Acum, m-a părăsit soția. A plecat în Spania și nu s-a mai întors. M-a lăsat singur, cu patru copii. Trebuie să mă îngrijesc să le aduc un venit sigur și la timp. Tare ar fi bine dacă aș găsi un loc la spații verzi. Dacă nu și nu, m-oi duce și la salubritate, ce am să fac”, ni s-a destăinuit Constatin Bostan. În vîrstă de 53 de ani, Victoria Opincaru a început să se gîndească din ce în ce mai mult să își caute din nou o slujbă cam de anul trecut, după ce i-a murit soțul. Timp de mai bine de 20 de ani a lucrat la Proletarul. A plecat cînd a început valul de disponibilizări. Nu a mai lucrat din 1992 nicăieri. Acum, după ce a rămas singură se descurcă greu numai din pensia de urmaș. „Bine ar fi dacă mi-aș găsi un loc de muncă la sere. Parcă nu mă lasă inima să iau mătura în mînă și să mă duc la măturat străzi. Mă mai știu oameniicu care am lucrat la fabrică. Bine ar fi dacă m-ar lăsa să lucrez aici, la sere. Numai să nu spună că sînt prea în vîrstă. Așa mi-au spus peste tot pe unde m-am dus”, ne-a mărturisit Victoria Opincaru. Rezultatele concursului vor fi cunoscute astăzi. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns