Piața de capital dă semne de lîncezeală totală. Canicula verii a „topit”, se pare, și tranzacțiile de la bursă sau de pe piața RASDAQ. Totuși, anumite evenimente mai înviorează operațiunile. De exemplu, în ultima zi a săptămînii care s-a încheiat, pe „extrabursieră” s-au înregistrat tranzacții masive cu acțiunile băncii Carpatica, din Cluj-Napoca. Deși au fost 44 de operațiuni, prețul de transfer a fost cam același, 19.000 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 10.000 de lei -, ceea ce dovedește o anume concertare. În rest, însă, operațiunile sînt mult reduse ca volum față de perioade mai faste pe ambele segmente de piață.
Volumul de tranzacții cu acțiuni SIF Moldova a scăzut puternic
La Bursa de Valori, fenomenul în discuție se poate vedea cu ușurință chiar și în cazul Societății de Investiții Financiare Moldova, care se numără oricînd printre acțiunile „blue chips”, adică printre cele mai căutate de investitorii instituționali. Fostul FPP II Moldova înregistrează zilnic transferuri ce însumează abia cîteva sute de mii de acțiuni, un volum extrem de mic comparativ cu alte perioade, cînd tranzacții zilnice de peste un milion de acțiuni erau ceva obișnuit. Este cert că și perioada de vacanță își pune amprenta asupra tranzacțiilor. Totuși, în ciuda lîncezelii din operațiuni, prețurile nu au scăzut, ba chiar dimpotrivă. Acțiunie SIF-ului moldovean s-au menținut la 2.500-2.550 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. De altfel, fenomenul este vizibil și la celelalte societăți de investiții financiare, care se mențin și ele într-o anume constanță.
O evoluție oarecum surprinzătoare au avut-o acțiunile Aerostar. Firma aeronautică a înregistrat o creștere nu atît a prețului, cît a volumului de acțiuni tranzacționate în ring. Au fost zile cînd s-au transferat și 1.500 de acțiuni, dar și 3.000. „Astfel de transferuri nu sînt obișnuite pentru această societate, care are în general volume de sute de acțiuni zilnic – a declarat directorul societății de servicii de investiții financiare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Se prea poate ca și contextul de piață să fi fost favorabil, dar oricum numărul de acțiuni aflat în circulație este limitat”. Aerostar a anunțat demararea procedurilor de constituire a unei firme mixte cu Stork Fokker Aerostructures B.V. din Olanda, pentru înființarea unei linii de fabricație a aerostructurilor de avion. De asemenea, firma băcăuană, împreună cu IAROM, au preluat pachetul majoritar la producătorul de echipamente speciale Elprof București. Practic, este de așteptat o dezvoltare a activităților firmei băcăuane, așa că interesul este justificat. Prețurile acțiunilor Aerostar au oascilat între 33.000 de lei și 35.000 de lei/acțiune.
Pe piața RASDAQ este sezonul ofertelor publice
Piața RASDAQ înregistrează și ea excepții de la lîncezeala generală. Pentru acțiunile băcăuane există în prezent două oferte publice în derulare. Amîndouă se referă la preluarea societăților respective. Metex Galați a lansat o ofertă de preluare a societății Comiext din Moinești. Gălățenii vor să preia un pachet de 60% din capitalul social, adică 113.319 acțiuni. Din acestea, cel mai probabil este „vînat” pachetul deținut de SIF Moldova. Gigantul de investiții financiare are puțin peste 50 de procente din capitalul social al Comixt. Metex a lansat oferta la începutul lunii și a prelungit-o pînă pe 5 august a.c. Dar prețul pe acțiune este de numai 35.000 de lei, iar fostul FPP II este cam mofturos cînd este vorba de societăți comerciale care au spații comerciale, cum este cazul firmei moineștene.
O altă ofertă de preluare vizează firma Recon Bacău. Dar aici lucrurile sînt ceva mai simple. Acționarul majoritar, Barleta SRL, dorește delistarea acțiunilor de pe piața de capital și declararea firmei ca fiind închisă din acest punct de vedere. De aceea, dorește să cumpere acțiunile de la alți acționari pentru că are peste 90% din capitalul social. Aici, însă, prețul a fost stabilit de un evaluator independent și este de 59.006 lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei.
Un alt eveniment mai puțin obișnuit a fost apariția în tranzacții a acțiunilor Remat Bacău. Ceea ce surprinde este prețul, 25.000 de lei/acțiune – valoarea nominală -, de 3 ori mai mare decît cele de pînă acum. Deși volumul a fost de 187 de acțiuni, este mare față de alte zile. Firma profilată pe recuperarea materialelor refolosibile este rar prezentă în tranzacții, iar acest salt de preț este mai puțin obișnuit. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns