• răspunde Teodor Mihai acuzațiilor lui Petrea Zaharioaia
Teodor Mihai, instructor coordonator al secției de aeromodelism de la Palatul Copiilor, a venit în Bacău în 1986 de la Casa Pionierilor Dorohoi, unde obținuse, cu copiii pe care i-a pregătit, o sumedenie de medalii la campionatele naționale și la concursurile internaționale de rachetomodele. Motivul plecării l-a constituit, conform spuselor domniei sale, mirajul unui oraș mult mai dezvoltat în care se putea progresa mult mai repede în modelism decît la Dorohoi. În primul an de concurs, de la venirea în Bacău a lui Mihai, Casa Pionierilor Bacău, prin echipa condusă de susnumitul, s-a clasat pe locul al 3-lea în țară, între reprezentantele a 42 de județe, la concursul național de aeromodele organizat de Ministerul Învățămîntului. De atunci au intrat circa 400 de medalii la concursuri interjudețene, naționale și internaționale (n.r., 10) în contul aeromodeliștilor de la Palatul Copiilor. Recent, aeromodeliștii lui Mihai au concurat la „naționalele” de zbor circular pentru Buzău.
– La ce concursuri ați participat anul acesta?
– Dintre cele organizate de Ministerul Educației și Cercetării, de care aparținem, am participat la „Memorialul Aurel Vlaicu”, de la Deva, și la Zilele Orașului Drobeta Turnu Severin. La campionatul național de zbor circular, desfășurat acum două săptămîni în Bacău și care ține de MTS și de Federația Română de Modelism, am concurat pentru Palatul Copiilor – AS Voința Buzău.
– De ce Buzău și nu Bacău?
– Neavînd nici statut de club sportiv și nici identitate sportivă, ni s-a întins o mînă de ajutor de la Buzău, cei de acolo asigurîndu-ne indemnizațiile și plata taxelor către FR Modelism. Colaborarea s-a dovedit a fi bună de vreme ce elevii pregătiți de mine au devenit campioni naționali, atît la individual cît și pe echipe, la acrobație și viteză. Romeo Pătrașc, care deține de patru ani supremația națională în concursurile organizate de M.E.C., este dublu campion național de juniori la acrobație și la viteză. Adi Cochior s-a clasat al 5-lea în concursul seniorilor, ceea ce spune multe.
– Nu ați răspuns, totuși, la întrebare…
– Îmi pare rău că a trebuit să aleg această variantă și cred că este un semnal de alarmă pentru diriguitorii sportului băcăuan. Nu vreau să acuz pe nimeni, nici să mă disculp, dar probabil că lipsa unei comunicări corespunzătoare sau orgoliile unora au dus la această variantă. Sper că prin rezultatele obținute de Palatul Copiilor am reușit să sensibilizăm unii conducătoari de asociații sportive și că vom primi o mînă de ajutor pentru ca aceste medalii să nu mai ia drumul altor orașe.
– Dumneavoastră nu aveți nici o vină?
– Cred că am și eu partea mea de vină, dar una foarte mică. Am apărut și într-un articol publicat în ziarul dumneavoastră ca „oaie neagră” a modelismului băcăuan, însă consider că nu am prejudiciat cu nimic imaginea orașului sau a Palatului Copiilor. Nu vreau să intru în discuții neprincipiale cu cei care m-au atacat (n. red., Petrea Zaharioaia, coordonatorul secției de modelism de la SCM Bacău), dar vreau să spun că nu am beneficiat și nici nu beneficiez de vreo sponsorizare din partea autorităților locale. Dacă se dorea ca elevii mei să concureze sub culorile vreunui club băcăuan, calea normală era să fim contactați și să discutăm termenii colaborării.
– Cei de la Buzău au fost diplomați, să înțelegem…
– Eu așa zic. Este păcat că la 13 ani de la Revoluție se atacă dur dreptul la opțiune a unei persoane și se mai și proliferează amenințări de genul celor des folosite în fostul regim. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns