• Pulberea de cătină
Se obține foarte ușor din fructele uscate, care se macină cu rîșnița electrică de cafea, după care se depozitează într-un recipient de sticlă, în locuri răcoroase. De regulă, se administrează o linguriță rasă de pulbere, de trei-patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se ține sub limbă vreme de cîteva minute, după care se înghite cu apă. Pentru persoanele mai pretențioase la gust, pulberea de cătină se amestecă cu miere – o linguriță de cătină la o linguriță de miere.
• Sucul proaspăt
Se obține prin zdrobirea fructelor proaspăt culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face într-un vas de poțelan, pînă cînd se formează o pastă foarte aproape de consistența lichidă, care va fi consumată imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de cătină nu se consumă singur, pentru că este prea puternic, ci în combinație cu morcovul. La jumătate de pahar de suc de morcov se adaugă 4-5 linguri de suc de cătină, această combinație consumîndu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
• Siropul de cătină
Sucul proaspăt de cătină se conservă prin combinare cu miere – la o parte de suc se adaugă două părți de miere, după care se amestecă bine cele doua componente, pînă cînd se formează o pastă omogenă. Siropul de cătină se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase și se administrează din el 4-6 lingurițe pe zi, în cure de lungă durată.
• Ceaiul de cătină
Se obține prin fierberea a două lingurițe de fructe, într-o cană de apă, vreme de 2-5 minute. Este un preparat încă destul de des folosit și l-am inclus în acest grupaj, în primul rînd pentru a atrage atenția asupra ineficienței sale. De altfel, în general, extractele în apa obținută din cătină sînt ineficiente, deoarece vitaminele A, E, F se pierd, nefiind hidrosolubile. Apoi, prin fierbere se modifică mult structura biochimică complexă a fructului de cătină, diminuîndu-se și mai mult calitățile sale terapeutice. De aceea, este bine să înlocuim acest tip de preparat cu pulberea, cu sucul sau cu siropul de cătină.
Lasă un răspuns