• un post de istorie de la liceul capucin este motiv de discuție între conducerea școlii și Inspectoratul Școlar • liceul o preferă ca titulară pe profesoara Mihaela Ungureanu, care a obținut nota 7,60 la concursul de titularizare, în detrimentul Simonei Chirică, care a luat nota 8,80 la examen • conducerea liceului a dat acceptul cultului numai lui Ungureanu
Lumea liceelor teologice este o lume aparte, care, de regulă, impune respect și insuflă corectitudine, mai ales cînd e vorba de școli catolice. Cele două licee de gen din județ – „Sfîntul Iosif” din Bacău și „Fericitul Ieremia” din Onești – nu au făcut, cel puțin pînă acum, excepție de la regulă, dar se pare că Necuratul a vrut să tulbure liniștea liceului capucin din Onești. Totul a pornit de la un post de istorie, pe care conducerea Liceului „Fericitul Ieremia” l-a declarat vacant și, drept urmare, Inspectoratuul Școlar Județean (ISJ) l-a declarat titularizabil. Potrivit rezultatelor concursului din 16 – 17 iulie, prima pe lista candidaților de la istorie a fost profesoara Simona Chirică, care, de loc din Onești, a vizat catedra de la Liceul Teologic. Ea a avut însă, supriza să constate că nu poate opta pentru postul respectiv, pentru simplul motiv că preotul Ioan Anton, directorul Liceului „Fericitul Ieremia”, a refuzat să-i dea acceptul cultului, așa cum prevăd reglementările în vigoare. Acordul a fost însă, dat profesoarei Mihaela Ungureanu care, la concursul de titularizare, a primit nota 7,60.
„Am fost și la liceu, și la parohia preotului Anton din Pîrgărești, dar de fiecare dată a refuzat să-mi dea acceptul. Pe un ton foarte politicos, dar m-a refuzat de fiecare dată. Mi-a spus că nu e moral să-mi dea și mie acceptul, atît timp cît i l-a dat profesoarei Ungureanu și m-a lăsat să înțeleg că nu trebuia să mă înscriu la concurs pentru acest post. I-am explicat că nu m-am înscris special pentru catedra de la Onești, ci am participat la un concurs național, dar nu s-a lăsat înduplecat. Culmea e că părintele Anton a recunoscut că, din punct de vedere al notei, am dreptate, dar o preferă pe Ungureanu, pentru că acesta a fost suplinitoare la Liceul Catolic și îi cunoaște calitățile morale. Am fost și la Decanatul Catolic din Onești, dar cei de aici mi-au spus că totul depinde de preotul Anton. Acum, după 12 de ani petrecuți, ca învățătoare și profesoară, la catedră în Onești, trebuie să plec să mă titularizez în Bacău”, ne-a declarat profesoara Simona Chirică.
De partea cealaltă, preotul Ioan Anton s-a arătat convins că dreptatea e de partea sa. „Lucrurile sînt foarte simple: doamna Ungureanu are acceptul cultului, în timp ce profesoara Chirică nu-l are. E drept că nota acesteia este mai mare și că are două masterate, dar, pentru noi, contează, dincolo de notă, și calitățile morale. Doamna Ungureanu a fost, timp de doi ani, suplinitoare la noi și o cunoaștem, atît din punct de vedere profesional, cît și moral. Am fost foarte mulțumiți de colaborarea cu dînsa, de aceea nu văd de ce terebuia să renunțăm la ea, mai ales că a luat și ea o notă care să-i permită titularizarea”, ne-a declarat preotul Ioan Anton, directorul Liceului Teologic „Fericitul Ieremia”. El a adăugat, în sprijinul punctului său de vedere, că profesoara Ungureanu s-a interesat de acceptul cultului înainte de examen, în timp ce Chirică a venit să solicite acest lucru „de abia după concurs, cînd a văzut că fără acest accept nu se poate”, după cum a spus preotul Anton. Șansele ca Simona Chirică să primească acceptul directorului de la „Fericitul Ieremia” erau însă, practic nule, chiar dacă aceasta ar fi solicitat acordul în cauză înainte de concurs, atît timp cît preotul Anton a recunoscut că „nu știu dacă i-l dădeam, dacă venea înaintea examenului”.
În ceea ce privește poziția Inspectoratului Școlar, aceasta este cît se poate de clară: Chirică are dreptate. „Nu cred că e normal ce se întîmplă la Liceul Teologic din Onești. Am discutat cu părintele Anton, care mi-a spus că, din punctul lui de vedere, nu este moral să-i dea acceptul și lui Chirică, atît timp cît l-a dat lui Ungureanu. Stau însă, și mă întreb dacă alegerea părintelui Anton e mai bună decît cea a concursului, în condițiile în care are de păstorit și elevi, nu numai profesori. Apoi, nu știu cît e de moral să desparți o familie și să pui pe drumuri un om, numai pentru că te-ai obișnuit cu un alt profesor. Și, apoi, cine poate spune că profesoara Chirică nu corespunde standardelor de moralitate ale Liceului Catolic?”, ne-a declarat profesoara Viorica Grigoriu, inspector de istorie în cadrul ISJ. Dacă titularizarea în Bacău îi va fi sau nu de folos profesoarei Simona Chirică, rămîne de văzut. Cert e că, la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” din Onești, căile Domnului sînt, cîteodată, tare încîlcite. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns