• lucrările lor sînt dovada cea mai clară că un lucru făcut cu pasiune se poate transforma în artă
„Pentru un artist, afirmarea nu poate fi reală decît într-un spațiu publicistic”, a afirmat profesorul Ioan Dănilă la Tabăra națională de artă „George Apostu”, care s-a desfășurat la Valea Uzului. Efectul acestei tabere, veți vedea, este expoziția de pictură – sculptură de la Galeriile Alfa – spațiu expozițional generos ca dimensiune, dar măcinat de probleme economice serioase. Cu toate acestea, galeriile permite participarea a 94 de viitori artiști care au abordat problematica umanului relevîndu-i ipostaze diferite și multiple. Expoziția a avut vernisajul pe 14 noiembrie, însă am reușit să o vizitez abia săptămîna trecută.
În materie de artă, punctul de plecare este pasiunea. Acest lucru se simte în lucrările elevilor participanți care au venit din orașe toată țara: Oradea, Ploiești, Buzău, Brăila, Bîrlad, Craiova, Chișinău, Toplița, Iași, Constanța și, cum altfel, Bacău. Ei au dovedit astfel că arta (re)stabilește legături. Se simte că nu pictează din obligație, ci dintr-o chemare interioară; e o explozie de culoare și de creativitate exprimate liber, fără nici un fel de limite impuse de profesori sau chiar de ei înșiși. Aparent de neînțeles, unul dintre tablouri m-a intrigat și m-a făcut să cred, inițial, că e o ciudățenie. Mă refer la tabloul moldovencei Sanda Carancențev „Archeus”, pe care l-am înțeles prin intermediul unei poezii a lui Lucian Blaga – „Trei fețe” -altă formă, dar aceeași esență! Nu încercați să da-ți un sens fiecărui desen, ci încercați să îl simțiți!
Deși ați putea fi tentați să credeți că nu există vizitatori, ghidul mi-a spus că nu există zi ca la Galeriile Alfa să nu vină un grup de studenți sau de elevi. Cel mai interesat de expoziție s-a arătat un grup de studenți la filologie din Bacău. La prețul biletului – 12.000 de lei individual și 6.000 pentru grupuri, merită cu siguranță să vizitați expoziția, care e deschisă publicului pînă pe 15 decembrie. Doar acesta e prețul pentru un moment de liniște și regăsire, dar și pentru un act de cultură. (Andreea ROȘCAN)
Lasă un răspuns