• Sticla de vin se desface întotdeauna cu două ore înainte de a fi servit.
• Paharul cu vin nu se umple mai mult de trei sferturi din capacitatea sa.
• Vinul trebuie întotdeauna gustat înainte de a fi turnat în pahar. Poate fi acru, fermentat sau cu gust de dop.
• O jumătate de pahar de vin are exact atîtea calorii cît are o lingură de unt.
• Sticlele de vin trebuie ținute întotdeauna culcate orizontal. Vinul trebuie să fie permanent în contact cu dopul, pentru a-i menține umiditatea.
• Vinul de țară trebuie pus imediat după cumpărare în sticle, altfel își schimbă culoarea și gustul.
• Vinul roșu, amestecat cu puțină apă, este un îngrășămînt ideal pentru plantele din ghiveci. Le conferă vigoare și forță.
• Vinul alb este un „detergent” ideal pentru obiectele din bronz. Umeziți o cîrpă moale în vin și frecați-le. Ele își vor redobîndi luciul.
• Vinul alb, necesar pentru prepararea fripturilor și a sosurilor, poate fi substituit prin două lingurițe de zahăr dizolvate într-un pahar de oțet.
• Vinul roșu vărsat pe fața de masă sau pe o rufă se scoate întotdeauna cu vin alb. Dacă pata persistă, folosiți apa oxigenată.
• Gustul de dop, prezent cîteodata în vin, dispare dacă treceți încet lichidul dintr-o sticlă în alta, printr-o pîlnie în care introduceți un fir de cupru.
• Vinul fiert, amestecat cu miere, un praf de scorțișoară și două felii de lamîie este un antidot ideal contra răcelii.
Cum se asortează vinurile la felurile de mîncare
• fructe de mare: vin alb sec
• pește la grătar: vin alb sec
• pește pane: vin alb sau roșu
• carne roșie: vin roșu
• carne albă: vin rose
• vînat cu pene: vin roșu
• vînat cu blană: vin roșu
• ficat „fois gras”: vin alb, parfumat, sau șampanie
• brînzeturi: vin roșu
Lasă un răspuns