Micii românești au ajuns în atenția Comisiei Europene din nou. De data aceasta, europarlamentarul Minodora Cliveti, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din cadrul Parlamentului European, a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene cu privire la continuarea și finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permiși la nivel european pentru preparatele din carne. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la data de 1 iunie 2013, stabilește aditivii alimentari autorizați la nivel european pentru categoria preparatelor din carne.
Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc „mititei” sau “mici”, întrucât printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regăsesc și anumiți aditivi folosiți în mod tradițional la prepararea pastei de mici. România, prin Asociația Română a Cărnii și autoritățile guvernamentale, a făcut imediat demersurile necesare solicitând Comisiei ca micii să fie incluși în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo. În urma solicitărilor venite din partea României, dar și a altor state membre, Comisia a fost de acord să revizuiască regulamentul anunțând disponibilatea de a finaliza acest proces până la sfârșitul anului 2013. „În luna septembrie 2013 Comisia a informat statele membre că există o deviere de la calendarul inițial și că procedura de revizuire va fi prelungită, dar până la această dată nu avem încă un termen limită precis – a declarat Minodora Cliveti.
Fiind un aspect important pentru România am considerat necesar să solicit Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să precizeze care sunt motivele întârzierii procedurii de revizuire a acestui regulament și care este termenul de finalizare preconizat”.
Lasă un răspuns