• numărul de băcăuani care este așteptat pe 6 iunie la urne este apropiat de totalul locuitorilor care a rezultat în urma ultimului recensămînt al populației • pentru prima dată, la acest scrutin nu va mai fi necesară prezența din primul tur a 50% plus unu alegători pentru a fi validate alegerile
Mai bine de 164.000 de băcăuani sînt așteptați, peste o lună și jumătate, în fața urnelor pentru a-i desemna pe candidații pe care îi vor considera mai potriviți pentru ocuparea fotoliilor de primar și consilieri locali. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că cifra exactă cuprinsă în listele cu persoanele care au drept de vot primită de la Serviciul de Evidență a Populației din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău este de 164.312 de alegători. Interesant este că numărul persoanelor cu drept de vot este sensibil apropiat de cel al băcăuanilor care au fost numărați la ultimul recesămînt al populației, cînd recenzorii au constatat că în municipiul Bacău, în afara celor plecați de mai bine de șase luni în străinătate, trăiesc 175.500 de locuitori. Numai dacă sînt scăzuți din această cifră cei 16.720 de elevi care învață în școlile generale din municipiul Bacău și cei 11.663 liceeni, din care cel puțin jumătate tot sînt băcăuani, și tot rezultă o populație cu drept de vot cu mult mai mică decît cea înscrisă în listele de alegători. Nu mai punem la socoteală faptul că, pe lîngă elevi de gminaziu și liceu, mai există, totuși, și cîteva mii de copii mai mici de șase ani și care au căpătat statutul de „cap de locuitor” încă de cînd au deschis ochii pe lume. Asta înseamnă că, nici dacă în ziua de 6 iunie nu ar mai rămîne în casă picior de băcăuan trecut de 18 ani și s-ar prezenta cu toții la vot, tot nu s-ar aduna în urne mai mult de vreo 145.000 de voturi. Cam la același rezultat s-ar ajunge și dacă s-ar lua drept bază de calcul populația municipiului Bacău stabilită la începutul acestui an. Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică, spune că, la începutul anului 2004, populația stabilă a municipiului Bacău era de 182.446 de locuitori, dintre care, aproximativ 80% sînt persoane cu drept de vot. „Asta nu înseamnă că toți cei 182.446 de cetățeni se află acum, efectiv, în municipiul Bacău. Mulți dintre ei sînt plecați de ceva vreme în străinătate, dar, pentru că au domiciliul stabil aici, sînt luați în calcul ca fiind cetățeni ai municipiului Bacău”, explică Eugenia Harja. Nemulțumit de o asemenea stare de fapt se arată a fi și Dumitru Popa. „Eu din 1992 tot ridic o astfel de problemă, însă se pare că Poliția rămîne cantonată în niște rigidități pe care cu greu le înțeleg”, se arată nedumerit Dumitru Popa. Pe de altă parte, însă, secretarul municipiul Bacău spune că nu ar fi constituțional dacă i s-ar retrage dreptul de vot unui cetățean care, chiar dacă locuiește de ceva timp prin alte colțuri ale lumii, are domiciliul stabil în municipiul Bacău.
O asemenea stare de fapt ar fi putut lua o cu totul altă întorsătură în privința rezultatului alegerilor, dacă ar fi fost necesară o prezență la scrutin în primul tur de cel puțin 50% plus unu alegători. Neculai Catană, secretarul municipiului Moinești, precizează că este pentru prima dată cînd legea permite ca un candidat să fie declarat învingător dacă este votat de 50% plus unu din persoanele prezente la urne și nu din totalul alegătorilor înscriși pe liste, așa cum era pînă acum. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns