Firmele din judet au avut obligatia de a inregistra bilanturile pe anul 2006 la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Bacau. Desi au avut la dispozitie timp suficient pentru a face acest demers, administratorii acestor societati nici pina in prezent nu au ajuns la ORC. In acest context, institutia bacauana a fost nevoita sa transmita Tribunalului lista cu firmele aflate in ilegalitate, judecatorul sindic urmind a se pronunta in vedea dizolvarii acestora.
In judetul Bacau, sint aproximativ 1.500 de firme care figureaza, la momentul actual, cu situatia financiara nedepusa pe 2006. Specialistii de la Registrul Comertului pun aceasta situatie pe seama lipsei de disciplina, a slabei informari a administratorilor firmelor, dar si a nepasarii acestora. „Totul pleaca de la faptul ca marea majoritate a patronilor de firme au transferat aceasta activitate, a depunerii bilanturilor, in sarcina contabililor societatii. Insa, multi administratori nici macar nu stiu de riscul care poate aparea in cazul nedepunerii situatiilor financiare, respectiv dizolvarea. Poate de aceea, dupa ce au primit citatia de la instanta, multi vin si depun documentele fiscale”, a declarat Gheoghita Patrichi, directorul ORC Bacau. Experinta anilor trecuti a demonstrat ca aproximativ 30 la suta dintre patronii citati de instanta au facut, ulterior, demersurile in vederea intrarii in legalitate, speriati de posibilitatea ca firma sa le fie dizolvata. Alti patroni au contestat masura dizolvarii luata de judecatorii sindici si au obtinut dreptul de a-si continua activitatea, evident, abia dupa ce au rezolvat problema bilanturilor contabile. Potrivit legii, exista un termen de recurs, de 30 de zile, care curge de la data publicarii in Monitorul Oficial, a deciziei de dizolvare. „Acesta este un termen special, care, intr-un fel, ii si ajuta pe administratori, avind in vedere ca este dublu fata de 15 zile prevazut in legislatia civila. Judecind dupa experienta anilor trecuti, cred ca, la final, cam 800 dintre firmele pe care noi le-am transmis instantei vor disparea. Interesul nostru nu este ca firmele sa dispara. Vrem, insa, ca ele sa intre in legalitate, pentru ca orice persoana interesata care doreste sa afle ceva despre o anumita firma cu care ar urma sa incheie o afacere sa poata avea acces la datele care privesc acea societate”, este de parere directorul Patrichi.
Istoria se repeta, de la an la an
Se pare ca acest comportament al patronilor nu este ceva nou, judecind dupa faptul ca numai anul trecut, 3.400 de dosare privind dizolvarea au ajuns in instanta. Dupa primul termen, 1.500 de firme sesizate in instanta si-au indeplinit obligatiile privind depunerea bilanturilor, iar 200 au contestat masura dizolvarii. Pentru restul de1.700 de firme, instanta s-a pronuntat in privinta dizolvarii acestora. In acest caz, pasii care trebuie urmati sunt deschiderea procedurii de insolventa, cind judecatorul sindic va constata daca societatea mai poate fi viabila. Atunci el va solicita administratorului judiciar un plan de reorganizare, dupa care, daca nu va da rezultate, se trece la urmatoarea faza, care este falimentul. Acest lucru presupune lichidarea activelor si a pasivelor societatii si indestularea creditorilor. Abia la final se face radierea societatilor in cauza.
D` Ridica a zis
Si eu m-am confruntat cu situatia aceasta. Din punctul meu de vedere o parte din vina apartine celor ce raspund de Registrul Comertului. Cum stii sa trimiti o gramada de citatii, la fel de bine te poti interesa la Finante daca o societate a depus sau nu Bilantul contabil, sau si mai simplu se poate da un telefon( ca sa inventat ) la firma ( ca doar de aia ai rubrica de telefon pe ,,Formularul de depunere a bilantului”) si sa atentioneze asupra acestui aspect si daca ,,deranjul” ramane fara rezultat te poti apuca de facut hartii. Dar de ce sa faci o treaba simpla cand poti sa o faci complicat? C-asa-i in Romanica! Hai pa!