In perioada imediat urmatoare, Directia Silvica Bacau va demara o ampla actiune de inventariere a fondului forestier privat. Dupa cum se stie, in ultimii 18 ani, in sectorul privat, au fost identificate suprafete intinse de padure care au fost defrisate, de multe ori chiar cu contributia proprietarilor. Potrivit estimarilor silvicultorilor bacauani, in judet ar fi circa 94.400 de hectare de padure care apartin unor diverse persoane fizice sau juridice. Mai mult de jumatate din aceasta suprafata este a proprietarilor care detin sub 30 de hectare. Potrivit noii legislatii silvice, suprafetele de padure sub 30 de hectare trebuie sa fie pazite gratuit de catre stat. Numai ca, pina acum, statul nu a alocat nici un ban necesar subventionarii pazei padurilor private. Aceeasi sursa estimeaza ca, in acesti ani, au fost defrisate circa 7.100 de hectare de padure, iar 8.200 de hectare au o consistenta extrem de mica, ceea ce presupune efectuarea imediata de plantari. „Acest lucru se va face pe cheltuiala statului, intrucit cred ca niciodata proprietarul nu va fi dispus sa ia bani din buzunarul propriu pentru a face impaduriri”, a declarat Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.
Legea in domeniu mai prevede ca, timp de doi ani de la defrisare, proprietarul nu reface fondul forestier, statul, prin organele de control, respectiv Inspectia Silvica si de Vinatoare (ISV) Bacau, ar fi trebuit sa trimita pentru somatii proprietarilor de padure pentru a raspunde la obligatia de a impaduri suprafetele defrisate. „Daca proprietarul nu raspunde la somatie, este instiintata Directia Silvica, institutie care va face replantarea, urmind sa-si recupereze banii prin intermediul justitiei”, au mai spus silvicultorii. Un studiu facut in 1999, la nivel de tara, releva ca, in total, exista circa un milion de hectare de teren agricol care nu mai pot fi folosite in agricultura si alte sase milioane de hectare in faza avansata de degradare. In cazul acestor suprafete, singura solutie ar fi transformarea lor in fond forestier.
grasul a zis
DEZASTRUL!!
Interesant, ca pana mai ieri fostul director D.S.Bacau, GH.Savu, spunea ca n-are treaba cu terenurile particulare!!
Uite, ca altii vad lucrurile altfel. Oricum, dezastrul a fost produs!! Maine se va planta demonstrativ la Comanesti!
E bun si asa!! Insa, prea putin. Valea Muntelui, este o ” Vale a disperarii!”. Cine n-a fost sa se duca, le sugerez maine, sa vedeti cum se taie( duceti-va dupa ora 18.00, treceti de bariera celebra de pa Valea Camenca si vedeti ce n-ati vazut). Cat vor planta cei 2000 oameni sau cine stie cati vor fi, maine la Comanesti, la actiunea Romania prinde radacini, hotii de lemne in cardasie cu politia, jandarmeria si lucratorii silvici, vor opera in partea cealalta!!
Pana vor creste copacii de maine, nu vom mai avea paduri!!
E jale oameni buni. treziti-va, opriti dezastrul. Nu plantarea rezolva problema!! Oprirea dezastrului este o actiune care va prinde radacini. Padurea de foioase se regenereaza dar cea de conifere, nu!!
uncas a zis
CHIAR AVEM O GUVERNARE DE INCONSTIENTI? Pe cine supara in Europa o lege care sa interzica taierea industriala a padurilor pe o perioada determinata ? Chiar ne dovedesc hotii si pungasii la scara nationala ?Inseamna ca statul de drept este numai pentru mititei, inainte de a ne ocupa de coruptii politici trebuie sa dispara hotii,violatorii,criminalii si vanzatorii de tara. Ce poate face un biet vanator cu o pusca in fata unui sistem diabolic de hotie transfrontaliera, sa ne spuna guvernantii .