- Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii
- Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025
- În județul Bacău, Noaptea Muzeelor 2025 propune un program divers și captivant, ce îmbină știința, arta, astronomia și muzica într-o seară dedicată cunoașterii și descoperirii.
Sâmbătă, 17 mai 2025, peste 70 de muzee și instituții culturale din întreaga țară își vor deschide porțile pentru public în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor. Evenimentul, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și susținut pentru prima dată de Ministerul Culturii, oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziții, tururi ghidate și activități speciale. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.
Noaptea Muzeelor 2025 promite o experiență culturală unică, transformând muzeele în spații animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este o oportunitate pentru publicul larg de a redescoperi patrimoniul cultural într-un cadru inedit și accesibil.
Evenimentul este inspirat de un model european și are loc simultan în peste 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor este organizată din 2005 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.
Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă ediția din 2025 într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității. De altfel, mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.
„Noaptea Muzeelor nu mai este de mult doar o plimbare de seară printre exponate. Este un fenomen cultural complex, un catalizator al curiozității și al dialogului dintre generații. Este modul prin care aducem istoria, arta și știința mai aproape de oameni, în moduri memorabile și accesibile.” – a declarat Ciprian Anghel Ştefan – manager general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
În județul Bacău, Noaptea Muzeelor 2025 propune un program divers și captivant, ce îmbină știința, arta, astronomia și muzica într-o seară dedicată cunoașterii și descoperirii.
De exemplu, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău își deschide porțile sâmbătă, 17 mai, între orele 18:00 – 01:00, în două locații emblematice: Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”. Vizitatorii vor putea explora expoziții permanente precum „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii” sau „Flori din adâncurile Terrei”, dar și expoziții temporare interactive dedicate biodiversității, istoriei locale și astronomiei.
Programul include și o Gala a filmului științific, o fotoexpoziție dedicată frumuseților naturii, o seră cu plante ornamentale, dar și acces la Grădina Senzorială. La Observator, publicul va putea admira expoziții despre Sistemul Solar, astronautică și formarea Universului, iar dacă vremea permite, va avea acces pe terasa circulară pentru a contempla cerul și orașul.
În paralel, la Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu – George Enescu” din Tescani, Muzeul Național „George Enescu” celebrează Noaptea Muzeelor cu un eveniment muzical de excepție. De la ora 16:00, în Sala Oedipe, publicul este invitat la un concert susținut de Cvartetul „Avantgarde”, alături de Emil Stancu, prim oboi al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. În program: lucrări semnate de Bartók, Piazzolla, Morricone și alți compozitori de marcă.
Vizitatorii vor putea admira și expoziția de artă plastică „Tescani, loc binecuvântat”, organizată în Galeria „Ilie Boca”. Accesul este gratuit, iar spațiul muzeal poate fi vizitat între orele 10:00 – 18:00.
Noaptea Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Programul evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor
Lasă un răspuns