– in fiecare an, la 24 iunie, Biserica serbeaza Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul – tot astazi, dar si miine si duminica, cei care postesc au dezlegare la peste, untdelemn si vin
Cununi de sinziene pentru aflarea ursitului, slujbe religioase si multe traditii fac din ziua de 24 iunie una dintre cele mai interesante sarbatori din cursul anului. Conform calendarului crestin-ortodox, la 24 iunie se serbeaza Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul, o sarbatoare cu temei biblic, atestata inca din secolele IV-V, si serbata cu sase luni inainte de Nasterea Domnului. Este ziua cind se naste cel care avea sa-l boteze pe Iisus Hristos in apa Iordanului, si care avea sa fie ultimul profet al Vechiului Testament.
In popor se numeste Dragaica sau Sinziene. Termenul de Sinziene, de origine latina, provine de la expresia Sancta Diana, iar dupa altii de la Sanctus (dies) Johannis, adica ziua Sfintului Ioan. Fetele care vor sa se marite si baietii care vor sa se insoare se string seara, in ajun de Sinziene. A doua zi, dis-de-dimineata, cetele de feciori strabat satele cu struturi de sinziene la palarie, in semn ca au cazut cununitele de sinziene pe hornuri la casele fetelor care-i intereseaza. Alaturi de functia de aparare, Sinzienele erau socotite uneori de tinerele fete si un mijloc de a-ti afla ursitul, cit si timpul cind se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, iar cele ale fetelor in forma de cerc, sint aruncate pe casa. Daca jerbele se opresc pe acoperis, e semn de nunta, iar daca nu, ursitul sau ursita mai trebuie asteptati. In unele sate, e obiceiul ca, pe drumul de intoarcere catre sat, fetele sa priveasca prin cununa, iar in functie de virsta si insusirile fizice ale persoanei vazute, sa deduca si calitatile morale ale viitorului sot. Cum majoritatea traditiilor legate de aceasta sarbatoare s-au stins, pentru crestinii ortodocsi nelegati de traditiile populare, ziua de astazi este una in care se participa la slujbele religioase oficiate la biserici si una in care se maninca peste. Pentru ca, in plina perioada de post al Sfintilor Petru si Pavel, in aceasta zi, dar si simbata si duminica se da dezlegare la peste.
Lasă un răspuns