Creditele ipotecare atrag stabilitatea și legalitatea serviciului
• pentru a face față plăților lunare, băcăuanii sînt tentați să muncească la negru pentru a avea o sursă suplimentară de bani • creditele ipotecare responsabilizează omul pentru a-și asigura un serviciu stabil
Întreg anul 2003, dar mai ales sfîrșitul acestuia, au însemnat pentru foarte mulți băcăuani goana după cumpărături în rate. Salariile mici și condițiile de creditare fără giranți și avans au determinat toți mai mulți băcăuani să stea la cozi interminabile pentru a-și procura bunuri de consum. După ce Banca Națională a României a anunțat noi condiții de contractare a unui credit, băcăuanii au luat cu asalt magazinele și băncile, pentru credite. Ei și-au înzestrat casa cu obiecte de uz casnic, mobilă, mașini, iar unii au apelat chiar la credite pentru case. Acest din urmă credit, cel ipotecar, a fost mai greu de obținut pentru că, dat fiind că suma este mare, solicitantul a trebuit să îndeplinească condiții de sovabilitate pentru a primi banii. Pentru a nu rămîne cu buza umflată, băncile au cerut ca gaj locuința cumpărată. Visul unei locuințe personale aparține fiecărui băcăuan, dar pentru a-l vedea cu ochii trebuie să facă eforturi substanțiale pe o perioadă îndelungată de timp. Pentru majoritatea dintre noi, a cumpăra o casă cu bani cash este o utopie. Așa că majoritatea tinerilor, și nu numai, au trebuit să apeleze la un credit pentru a-și putea cumpăra apartamentul. Dar pentru ca banca, indiferent care ar fi ea, să accepte împrumutul, în primul rînd se asigură și impune condiții grele. Principalul obstacol pentru cumpărător îl reprezintă cuantumul salariului și stabilitatea lui. „Piața muncii băcăuane nu oferă încă servicii sigure și bine plătite, pe care oamenii să poată conta la plata lunară a ratei. Creditul ipotecar are rolul de a-l responsabiliza pe om, de a-l face să caute o sursă sigură de muncă, pentru a îndeplini condițiile cerute de bancă. În schimb, nu cred că vine în sprijinul diminuării muncii la negru”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Din contra, băcăuanii sînt chiar tentați să își mai asigure un alt venit pentru a face față cheltuielilor, preferabil „la negru”, pentru a nu plăti dările la stat.
Un credit pentru o casă poate fi obținut de o persoană cu un serviciu stabil. Leonard Turcu, reprezentantul băcăuan al sindicatului Uniunii Generale a Industriașilor din România, a adus în discuție, la ultima ședință a Consililului Consultativ al Agenției de Șomaj de anul trecut, rolul patronilor în stabilitatea serviciului. „Patronii sînt cei care asigură locul de muncă. Ei sînt cei care ar trebui să ofere stabilitate pentru ca oamenii să poată conta pe salariu la contactarea unui credit. Din păcate, economia actuală nu permite multor angajatori să asigure stabilitatea locului de muncă pentru ca omul să viseze la casa lui”, a spus Leonard Turcu.
Piața muncii băcăuane este dominată de meserii în confecții și construcții, slujbe care de multe ori nu asigură decît salariul minim pe economie.
Condiții draconice pentru credite ipotecare
Dacă pînă acum, creditele ipotecare erau relativ ușor de obținut, lucrurile se schimbă radical la finele acestei luni. La 1 februarie 2003 intră în vigoare Normele de modificare a Legii 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții. Potrivit noilor reglementări, valoarea unui credit ipotecar nu poate depăși 75 la sută din valoarea locuinței care va fi achiziționată sau din valoarea devizului estimativ pentru construcția locuinței. Măsura este luată pentru ca valoarea garanțiilor solicitate pentru acordarea unui împrumut să nu fie mai mică de 133 la sută din valoarea utilizată a creditului ipotecar. Marius Oprea, ofițer de credite la o sucursală bancară băcăuană, opinează că „prevederea, care îi va afecta pe cei mai mulți dintre solicitanții de credite, se referă la creșterea veniturilor necesare pentru obținerea împrumutului”. Pentru un împrumut, veniturile creditatului vor fi analizate cu mai mare strictețe decît pînă acum. Vor fi acceptați ca eligibili doar cei care au venituri nete de trei ori mai mari decît rata pe care o au de plătit. Potrivit noilor norme, rata și dobînda aferentă nu trebuie să depășească 35 la sută din veniturile nete ale solicitantului și ale familiei sale. Pentru calcularea veniturilor nete, solicitantul trebuie să depună o declarație la care vor fi anexate cópii de pe unele documente precum: contracte de credit, contracte de leasing sau contracte de cumpărare în rate a bunurilor de folosință îndelungată. Astfel, cei care au contractat deja împrumuturi pentru electrocasnice, mobilier sau mașini își vor reduce șansele de a lua un credit ipotecar cu valoarea ratelor pe care le au de plătit. Noua legislație prevede faptul că garanțiile constituite pentru acordarea de împrumuturi ipotecare vor putea fi doar ipoteca de rangul întîi și privilegiile asupra unui teren. În consecință, băncile nu vor mai putea cere prezentarea a unu, doi giranți sau asigurarea de viață a împrumutatului. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns