Aproape noua miliarde de lei vechi s-au investit in ultimii trei ani din fonduri locale sau de la bugetul de stat pentru construirea sau renovarea a cinci unitati de invatamint din judetul Bacau inchise in acest an din cauza numarului mic de elevi.
Scolile sau, dupa caz, primariile au contractat lucrarile desi beneficiarii au fost mai putin de 20 de elevi. Cladirile vor intra din 2010 in conservare iar copiii inscrisi la aceste unitati vor face naveta la scoli invecinate. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau spune ca vinovati pentru irosirea banilor sint cei care au contractat lucrarile, fara sa faca o analiza reala a populatiei scolare din zona. “Acesti bani puteau fi investiti in alte scoli. Probabil ca inainte de inceperea lucrarii nu s-a facut un studiu foarte exact privind populatia din zona”, a declarat Nicu Harasemciuc, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Scoala noua inagurata in 2009, desfiintata in 2010
Pe lista celor 62 de unitati de invatamint inchise in vara lui 2010 in judetul Bacau se numara si Scoala cu clasele I – IV Taula, din comuna Oncesti, obiectiv nou de investitie, in valoare de aproape opt miliarde de lei vechi (783.925 de lei noi), inaugurat in decembrie 2009. Din aceasta suma, 2,8 miliarde vechi sint inca neachitate. Primarul din localitate spune ca nu este de acord cu decizia ISJ Bacau de a inchide scoala. „Domnii de la Inspectorat vor s-o inchida, dar nu sintem de acord. Sint patru kilometri pina la urmatoarea scoala In momentul in care am contractat lucrarea aveam 17 elevi si prescolari, care invatau prin alte sate sau in case particulare, acum avem noua copii de clase primare si sapte de gradinita. Si era un singur cadru didactic, suplinitor. Am facut drumuri sa se poata circula. Acest sat de la Taula este un sat de traditie. Nu stiu daca este bine sa stramuti din satul lui un copil de sase ani”, a declarat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti. Lucrarea de la Scoala Taula a fost cistigata de SC Dasricom SRL, din Podu Turcului.
Un grup sanitar de 15 mii de lei
Scoala cu clasele I – IV Boanta, din comuna Filipesti, desfiintata de asemenea in acest an, are din 2009 un grup sanitar in valoare de 15 mii de lei, de care au beneficiat din decembrie anul trecut, data finalizarii lucrarii, doar un cadru didactic si sapte elevi. Directoarea scolii coordonatoare, din Filipesti, spune chiar ca investitia ar fi fost nu de 15 si de 30 de mii de lei. „Solicitarea a fost facuta de acum un an. Cu doi ani in urma erau 25 de copii. Daca a fost Hotarire de Guvern i-am acceptat. Lucrarea a fost contractata de Colegiul «Mihai Eminescu», care este centrul nostru bugetar”, a declarat Danuzia Pantiru, director al Scolii Filipesti.
Valea Seaca a „inghitit” 60 de mii de lei
In renovarea Scolii cu clasele I – VIII nr. 2 din Valea Seaca s-au „ingropat”, in 2009, 60 de mii de lei, investitie inutila de vreme ce in acest an scoala a fost inschisa. Situatii similare sint si in Tg Ocna, cu Scolile cu clasele I – VIII nr. 4 si nr. 5, care au “inghitit in 2009 si 2010 23 de mii de lei, si care au fost desfiintate in acest an. In cazurile din Tg. Ocna, insa, vor beneficia, in total, aproximativ 50 de prescolari. “Pentru elevi este benefica schimbarea, toti isi doreau sa mearga la oras. Sa recunoastem, la oras este un nivel de predare mai ridicat. Primaria va asigura transportul. Ramin insa copiii de gradinita”, a declarat Floarea Ivanoff, primar al orasului Tg. Ocna. Cele 62 de unitati scolare desfiintate din judetul Bacau aveau mai putin de 10 elevi pe clasa. (Laura HUIBAN)
Cetatean a zis
Vinovatii suntem noi. Am tocat o gramada de bani si acum ne plangem ca suntem saraci. Cand spun noi spun PRIMAR, CONSILIERI LOCALI< JUDETENI
alt cetatean a zis
Si mai suntem vinovati pentru ca i-am votat si… inca mai rabdam. De ce oare?
alt cetatean a zis
Taiem tot: SANATATE, INVATAMANT, IAR SANATATE, IAR INVATAMANT…SI O LUAM DE LA CAPAT …TOT CU TAIERI.
alt cetatean a zis
In acest fel isi taie EI creanga de sub picior.
Parinte a zis
Primarul propune o investitie dar cei care o aproba sunt ISJ si consilierii locali ,care sunt la cheremul Primarului din respectiva localitate si in marea lor majoritate sunt niste lachei ,din preajma presedintilor de partide sau a grupurilor de interese din apropierea primarilor care se lauda cu investitii fara sa faca stidii de caz din care sa rezulte daca investitia este viabila in timp sau este de folos ,GASTILOR ,afiliate Primarului si trepadusilor politici din jurul acestora .Au construit scoli ,liberalii,care se inchid din lipsa de copii ,iar liderii politici ai liberalilor au prosperat .Succes Primarilor.
anton a zis
sa plateasca primarii acesti bani ca au bagat banii statului in ceva fara viitor ………ei au luat si 10% ca au avut proiect ,ei sa de-a banii inapoi statului ,cu contabil si secretar de primarie!!
Laura a zis
Doar praf in ochi………nimeni nu este vinovat de nimic(ca de obicei in Romania).
Nu stiam ca se trimit fonduri pentru a finanta ceva daca nu exista un proiect si o cerere pentru acesti bani.
Dean a zis
E timpul ca cei din ISJ sa mearga la posturile lor si sa nu mai paraziteze debilul sistem de invatamant. Oricum nici un inspector nu a facut nimic ptr imbunatatirea sistemului: profesorii sunt in continuare foarte slabi iar orele de inspectie nu-i muta din loc, unele cadre didactice mituiesc inspectorii fie ca sa ramana pe post, fie ca sa isi faca un rost in invatamant. Sleahta de inspectori din ultimii 5-6 ani condusi de ”marele” oportunist Gh. Iorga trebuie zburata cat mai urgent.
Parinte a zis
Ia luati voi pixul si calculati cati din banii respectivi se regasesc in acele scoli! 1/3 ia firma de constructii, 1/3 ia primarul si cu 1/3 se pospaieste scoala! Luati la verificat proiectul, devizul de lucrari si cheltuieli, facturile si constatati ce gasiti in scolile respective ! Cati primari au fost verificati ?? Am auzit ca au facturi de cazi de baie pentru lucrarile din scoli ! Ce „coincidente” am mai vazut: cand se renova scoala, isi renovau si contabilul si primarul casele si isi puneau termopane! Asa s-au scurs banii, iar in scoli s-au facut lucrari de mantuiala cu cele mai ieftine materiale: peretii se crapa, parchetul se umfla, gresia e denivelata, curge apa din calorifere. Sa vina DNA-ul, curtea de conturi sau care or mai fi si sa verifice fiecare banut !
Radu a zis
O lista a scolilor inchise?