• sute de băcăuani care s-au debranșat și-au vîndut caloriferele din fontă la centrele de colectare a fierului vechi • printre cei care vin cu fierul la vînzare sînt și polițiști, medici sau procurori, care mai vor să-și scoată din cheltuielile cu centralele de apartament instalate • vînzarea fierului vechi a devenit peste noapte o afacere extrem de profitabilă, apărînd chiar și intermediari
Centrele de colectare a deșeurilor din municipiul Bacău au fost luate practic cu asalt, după ce peste trei mii de băcăuani s-au debranșat de la rețeaua de furnizare a agentului termic. În scurt timp, această îndeletnicire a devenit o afacare atît pentru patronii centrelor de colectare a fierului vechi, cît și pentru intermediari. Zilnic, paginile ziarelor sînt pline de anunțuri de genul: „Cumpăr calorifere fontă de la domiciliu. Ofer 5.000 – 7.000 pentru un element”. Afacerea este foarte profitabilă pentru cumpărător, în condițiile în care, în medie, un calorifer are zece elemenți, și fiecare cîntărește zece kilograme. Cum kilogramul de fontă este achiziționat de firma Soma la 2.800 de lei, rezultă că doar la un singur element intermediarul cîștigă peste 20.000 de lei, iar la un calorifer întreg, 200.000 de lei”. Avem clienți permanenți care vin și cu zeci de calorifere. Mai ales în ultimul timp, de cînd a pornit isteria asta cu debranșările. Mulți dintre cei care vin nu au nici un loc de muncă și pot cîștiga ușor un ban bun, pe care nu l-ar cîștiga nici dacă ar lucra de dimineața pînă seara. Oamenii vin, li se cîntărește marfa și primesc banii pe loc”, ne-a declarat Margareta Turluianu, administratorul unui centru de colectare al firmei Soma. Femeia mai spune că în această perioadă, în două săptămîni se adună cam șapte – opt tone de deșeuri din fontă provenite de la calorifere, în condițiile în care această cantitate era colectată pînă acum într-o jumătate de an. „Vin fel de fel de oameni. Chiar și polițiști, procurori și oameni de afaceri, cu mașini luxoase, care își pun centrală și mai vor să mai scoată din cheltuieli”, adaugă Nicolae Turluianu, muncitor la același centru de colectare.
Pe lîngă intermediarii „cu gulere albe”, care-și publică anunțurile în ziare, mai sînt cei ce pot fi întîlniți în preajma oricărui centru de colectare și care te întreabă imediat dacă ai ceva deșeuri de vînzare. Ei plătesc pe loc, dar mult sub prețul oferit de centru, și își aleg victimele printre cei care vin pentru prima oară să-și vîndă deșeurile. Administratorii centrelor de colectare spun că cea mai bună perioadă a fost în luna august a acestui an, după ce au venit acasă în concediu băcăuanii plecați la muncă în Italia. Aceștia fie că și-au cumpărat apartamente, pe care le-au dotat cu centrale proprii și au renunțat la calorifere, fie și-au modernizat apartamentele pe care le aveau deja gata cumpărate. De cele mai multe ori, aceștia și-au abandonat caloriferele în fața blocului sau lîngă tomberoanele de gunoi pentru că nu aveau unde le depozita sau pentru că au considerat că nu mai au nici o valoare. Ele au fost însă imediat valorificate de boschetari sau de cei fără nici un venit, pentru care au fost ca o adevărată mană cerească. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns