• numărul fetelor care se înscriu la școlile Ministerului Apărării Naționale este mai mare decît al băieților • primul candidat admis pe listele liceului militar din Cîmpulung este o elevă din Tîrgu Ocna • pe timpul școlii, fetele nu au voie să rămînă însărcinate
Ponderea soldaților cu fustă din armata română ar putea deveni în următorii ani mult mai mare decît și-ar fi imaginat cineva dintre noi vreodată. Primul candidat admis pe listele Colegiului Militar din Cîmpulung este o fată din Tîrgu Ocna. Anca Kiș Mihăilescu a fost admisă prima pe listă, cu media 9,89. Anca a urmat Școala generală nr. 1 din Tîrgu Ocna și s-a hotărît în ultima zi de înscriere să urmeze cariera militară, depunîndu-și dosarul la Centrul de Informare și Recrutare Bacău.
„M-am hotărît să merg la o școală din Armată, pentru simplul motiv că mi-ar plăcea să urmez o carieră militară. Tatăl meu este militar de profesie și m-am gîndit că ar fi bine ca cineva din familie să urmeze tradiția. Fratele meu face ASE-ul, așa că mi-am zis că n-ar fi rău să încerc eu. În plus, știu că vor fi și anumite avantaje materiale, în sensul că voi avea după absolvire un loc sigur de muncă, iar pe timpul cursurilor părinții vor trebui să plătească destul de puțin ca să mă întrețină în școală”, ne-a declarat Ana Stoica, o tînără de 18 ani, care a absolvit în această vară Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.
Fetele, mai sîrguincioase decît băieții
Pe lîngă eforturile legate de dotarea cu aparatură și tehnică modernă, în vederea aderării la structurile euro-atlantice, un alt pas făcut de șefii structurilor militare a fost acela de a permite înrolarea tinerelor în unitățile de apărare ale țării. În urmă cu doi ani, printr-un ordin emis de Guvern, s-a permis accesul fetelor la școlile de pregătire profesională ale Ministerului Apărării Naționale. Imediat după ce această decizie a devenit aplicabilă, centrele de recrutare ale MApN au fost asediate de tinere dornice să îmbrățișeze cariera militară. Așa s-a ajuns chiar ca numărul fetelor care doresc să urmeze liceul militar, școlile postliceale de subofițeri și maiștri sau academiile militare să îl depășească pe cel al băieților.
Chiar dacă numărul candidaților înscriși pentru școlile militare este mai mic decît în anii precedenți, procentul fetelor aspirante la un loc în școlile MApN este, în continuare, mai mare decît al băieților. Centrul de Informare și Recrutare Bacău a făcut, și în acest an, înscrieri la cele trei forme de învățămînt ale Ministerului Apărării Naționale. Din cei 201 candidați înscriși pentru școlile militare, 101 au fost fete, ceea ce înseamnă că, chiar dacă numai cu unu, procentul candidaților din categoria sexului frumos a fost și în acest an mai mare decît al băieților.
Pentru Liceul militar din Cîmpulung s-au înscris nu mai puțin de 87 de candidați, dintre care 53 de fete. În urma susținerii probelor de testare fizică și psihologică, doar 44 de candidați, din care 23 de fete, din județul nostru au fost admiși să susțină proba scrisă. Seriozitatea de care dau dovadă tinerele care ies de pe băncile școlii în vederea urmării unei școli militare este susținută de rezultatele finale ale concursului de admitere la Colegiul Militar Ștefan cel Mare din Cîmpulung. Din cei opt elevi din județul Bacău admiși să urmeze cursurile acestuia, nu mai puțin de șapte candidați au fost fete.
Spre deosebire de anii precedenți, liceul a rămas singura formă de învățămînt militar în care fetele au deținut majoritatea. La învățămîntul postliceal, specializarea subofițeri, din cei 21 de înscriși doar șapte au fost fete, iar la maiștri, din 31 de candidați, 12 sînt aspirante ale sexului considerat slab. Diferențe foarte mici în ce privește ponderea sexelelor se înregistrează la învățămîntul superior, unde din 61 de candidați înscriși în acest an din județul Bacău, 29 sînt fete. „Fetele sînt mult mai serioase, sîrguincioase și mai mature decît băieții. Așa se explică rezultatele bune obținute de ele la școlile militare”, a precizat plt. maj. Lungu Gelu, de la Centrul de Informare și Recrutare Bacău. Deși pentru unii pare greu de crezut, în perioada de școlarizare fetele trebuie să se supună aceluiași regim cazon ca și băieții. Singura condiție care le diferențiază de colegii băieți este că, pe timpul școlii, nu au voie să rămînă însărcinate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns