Personalul militar care se ocupă de achizițiile publice trebuie să respecte un șir îndelung de principii adunate sub forma unui cod etic. Ei nu trebuie să fie rude, pînă la gradul patru, cu posibilii contractanți, nu pot figura ca administratori sau asociați în firmele cu care participă la licitații, nu au voie să primească decît cadouri simbolice, dar pot accepta în schimb invitațiile la mesele protocolare.
Codul etic al personalului angajat în operațiuni de achiziții publice a fost instituit de mai marii Ministerului Apărării Naționale, în scopul prevenirii actelor de corupție la organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice. „În general, la noi sînt organizate licitații pentru consumabile, tehnică și pentru hrană. În funcție de valoarea achizițiilor, competențele sînt diferite. Pentru sume care ajung pînă la 2.000 de euro, se face achiziție directă după un studiu de piață. Pentru sume care ajung pînă la 40.000 de euro, se face ofertă publică, iar pentru valori care depășesc această sumă se organizează licitație publică”, ne-a declarat maiorul Vasile Luca, ofițerul de relații cu presa al Garnizoanei Bacău. În condițiile în care se organizează o licitație, membrii comisiei depun o declarație de imparțialitate, în virtutea căreia își declară gradele de rudenie cu ofertanții. Interdicțiile în ceea ce privește participarea acestora la licitații merg pînă la rudele de gradul patru, cei aflați în acestă situație fiind obligați să raporteze imediat, în scris, superiorilor săi și să se delimiteze de participarea la astfel de activități.
Personalul militar care participă la astfel de operațiuni „le este interzisă solicitarea sau acceptarea de daruri, bani, împrumuturi, cadouri sau avantaje de altă natură de la societățile sau persoanele cu care colaboreaza în mod oficial, atît pe parcursul procedurilor de achiziții, cît și pe timpul derulării contractului. Pot fi acceptate darurile cu valoare simbolică primite ca materiale de reprezentare, oferite pe timpul întîlnirilor de protocol. Toate ofertele de cadouri, inclusiv cele cu valoare protocolară, trebuie raportate de angajați șefilor lor”, se precizează în document. Toate aceste cadouri vor fi raportate la superior, iar aceștia vor lua măsuri ca ele să fie luate în evidență și înregistrate.
În schimb, invitațiile la prînz sau cină primite din partea reprezentanților unor organizații sau societăți comerciale cu care autoritatea contractantă colaborează sau intenționează să colaboreze pot fi acceptate. „Astfel de prevederi exitau și înainte, dar acum au fost adunate într-un singur document. De fapt acesta este și meritul cel mai mare al codului etic, pentru că, altfel, regulile erau cunoscute și aplicate de mai multă vreme. În Garnizoana Bacău s-au organizat licitații pentru consumabile și hrană și nu au existat probleme”, ne-a mai precizat maiorul Luca. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns