Sindicatul cadrelor militare disponibilizate din Bacau a trimis o scrisoare deschisa parlamentarilor din judet solicitindu-le apararea drepturilor cistigate.
Semnatarii scrisorii – Col (r) Pricopi Gelu si Mr(r) Antohi Victor – sustin ca se duce o campanie de denigrare a Armatei cu scopul „amputarii” drepturilor personalului in ciuda faptului ca aceasta institutie a fost prima care a aplicat reforma, in timp ce alte institutii abia acum isi pun aceasta problema. „Urmare a acestei reforme „nemiloase” in plan uman, foarte multi militari au fost nevoiţi să părăsească instituţia militară „scrâşnind din dinţi”, totusi cu speranta ca vor putea să-şi găsească o slujbă pentru a-şi putea duce la bun sfârşit obligaţiile faţă de familie” – se arata in scrisoare.
Sindicatul militarilor solicita o dezbatere publica cu militarii in rezerva (retragere) si activi a proiectului legii unice a pensiilor. „Pina la dezbaterea publica permiteti sa reamintim prevederile Deciziei Curtii Constitutionale nr. 20 din 02.02.2000 care menţionează: “Statutul special adoptat pentru această categorie profesională este mult mai sever, mai restrictiv, impunând militarilor obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, astfel că reglementările referitoare la pensia de serviciu pentru militari, cu diferenţele pe care această pensie le prezintă faţă de pensia comună de asigurări sociale, nu constituie o încălcare a principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, principiu prevăzut de art. 16 alin.(1) din Constituţie, ci reprezintă o recunoaştere a interdicţiilor severe şi a riscurilor sporite la care această categorie profesională este supusa”.
Sindicatul mai precizeaza ca sistemul pensiilor militare din România nu a fost niciodată, şi nici în prezent nu este „un sistem contributiv”şi conform articolului 5 alin. (2) din Legea nr.164/2001, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la buget şi nu de la bugetul asigurărilor sociale de stat iar recalcularea pensiilor militare în plată intră în contradicţie cu principiul contributivităţii. „În consecinţă militarul nu este nici asigurat în sistemul public de pensii şi nici contribuabil. La trecerea în rezervă aşa-numita „pensie”ar trebui denumită altfel, de exemplu, solda rezervistului.
„Oriunde în lume un militar primeşte soldă şi nu un salariu negociat cu sindicatele, iar la trecerea în rezervă primeste o pensie (rentă), ambele de la bugetul de stat şi nu de la cel al asigurărilor sociale” – se mai arata in scrisoarea deschisa. Semnatarii scrisorii deschise solicita parlamentarilor bacauani sustinerea interesului comun al cadrelor militare in rezervassi retragere pentru pastrarea nestirbita a drepturilor de pensie.
Argumentele militarilor:
u „Armata nu are pensionari; ea are cadre care, la îndeplinirea condiţiilor prevăzute în Statutul cadrelor militare, sint trecute în rezervă, unde au alte obligaţii. Ele se prezintă la centrele militare unde primesc livretul militar şi un ordin de chemare pe care sunt menţionate unităţile şi termenele la care trebuie să se prezinte în situaţii speciale, pentru a fi activaţi dacă este nevoie”.
u „Militarii activi şi cei în rezervă constituie baza planurilor întocmite de M.Ap.N. pentru diferite situaţii şi sunt retribuiţi cu soldă şi pensie de serviciu din bugetul acestuia, nu din sistemul public de pensii. Legea 164/2001 este o lege elaborată după norme europene şi consideram că nu ar fi o acţiune înţeleaptă renunţarea la ea”.
u „Pensiile militarilor sunt calculate în procent de 60% din media soldei lunare de bază a ultimelor 6 luni şi nu includ nici un spor aşa cum greşit s-a prezentat în mass-media, aceasta reprezentând contribuţia statului la siguranţa sa (ostaşul este sub jurământ faţă de patrie) şi acest jurământ încetează odată cu plecarea oşteanului în eternitate”.
u „O altă problemă de care credem că puterea politică trebuie să ţină cont, este aceea că durata medie de viaţă a cadrelor militare nu depăşeşte 61 de ani (faţă de media de 71 pe plan naţional), datorită condiţiilor specifice de muncă, si de viata si a stresului profesional acumulat”.
u „Mare parte dintre pensionarii militari au avut soţiile casnice datorită faptului că au fost nevoiţi să se mute de-a lungul carierei în 10-12 garnizoane, lucru care nu se întâmplă cu reprezentanţii altor profesii şi acum toată familia lor trăieşte dintr-o singura pensie. A „amputa” aceste pensii echivaleaza cu declansarea multor tragedii dupa o viata de munca si renuntari in slujba Drapelului si Tarii”.
danut a zis
aveti dreptate, dar cei de la putere care au mult , oare va mai tine cont au avut nevoie de vot dupa care prapadul.
Mr(r)NEDELCU ION a zis
Aveti perfecta dreptate,dar cine sa auda.Dupa ce au ajuns la putere au uitat ca datorita armatei au pus mana pe putere.Acum marinarul vrea sa spele puntea cu onoarea ofiterilor si subofiterilor .Si Ceausescu si-a batut joc de armata si a murit ca un caine.RUSINE conducatorilor acestei tari.
ionescu tudor a zis
BRAVO ! AVETI DREPTATE……INTREBARE PENTRU PARLAMENTARI : DACA IN 89 , ERAM , NESIMTITI , SI ARMATA PRELUA PUTEREA ?…DAR ATUNCI , STIMATII PARLAMENTARI , ERAU SUB MASA SI SCAUNE , SE ASCUNDEAU , SI DISCUTAU IN SOAPTA !
ovidiu a zis
E gresita denumirea de pensii speciale pentru militari. O pensie militara medie de 1.800 lei nu e deloc speciala (poate in sensul negativ). Multe, foarte multe pensii civile sunt mai mari decat cele militare. La asemenea pensii „speciale” militarii nu au ce manca, dar asta e. aceasta categorie de profesionisti a fost tot timpul supusa privatiunilor.
nasu a zis
asa ne trebuie.am fost curajosi in executarea oarba a ordinelor primite de la politic inainte de 1989 si dupa idar pentru primirea drepturilor cuvenite pri legi am fost si am ramas o masa amorfa.aceasta este consecinsa -efectului de spalare acreierului de catre comunisti inainte de 1989 si intensificat de neocomunistii aflati la putere dupa 1989.de ce nu am actionat pentru sprijinirea cada in 1990/ de ce in 1998 la primele disponibilizari nu am constituit sindicat care sa ne reprezinte interesele/este momentul sa ne unim sa actionam conform constitutiei romaniei,legilor din nato si u.e[in romania nu se poate vorbi de legislatie].pentu trezirea la viata a poporului roman aflat intrun grav pericol.daca actuali guvernanti nu sunt in stare sa conduca tara sa-i dam jos si sa punem oamen capabili care sa puna pe un plan superio interesul national.sa ne unim toti militarii activi si in rezerva,sa lutam pentru a scoate tara din haosul in care a ajuns.d-le basescu ,d-le bocputeti pune la aceasi valoare un ofiter un subofiter cu un referent cu studii superioare sau liceale de la o institutie civila
ioan a zis
Am vazut protestul altor categorii de beneficari ai pensiilor ,si sint mult mai argumentate.
ioan a zis
Statul roman incalca normele unui stat de drept prin abuz de drept,si incalcarea legii 164,atrage si raspunderea penala asa cum prevede intr-un articol final.Chiar abrogarea ei atrage raspunderea penala si sint suficiente temeiuri in acest sens.Nu exista pensii mari sau pensii mici.Exista numai drepturi care au un temei legal . Nu poti discrimina citeva mii de cetateni printr-un act normativ in care peste cinci milioane de pensionari nu au un beneficiu imediat ,urmare unei recalculari necesare.