Mi-e greu sa-mi explic de ce, in conditiile in care salariile din România sint mult mai mici decit in Ungaria, preturile din tara vecina sint mult mai mici.
In hypermarket-urile unguresti, uleiul se poate cumpara cu 300 de forinti/litru (4 lei/litru, fata de 8 lei in România), zaharul se vinde cu 110 – 185 forinti kilogramul (1,5 – 2,5 lei/ kilogram, fata de 7 lei la noi), iar untul costa 111 forinti (1,5 lei pachetul de 400 de grame fata de 4 – 5 lei pachetul de 200 de grame in România).
Ciocolata se poate cumpara cu 100-110 forinti (1,5 lei), iar castravetii murati costa 185 forinti (2,5 lei borcanul de 400 de grame). Vinurile de calitate pot fi cumparate cu 370 – 450 forinti (5 – 6 lei sticla de 900 de mililitri). Apa minerala din Ungaria ajunge la 0,6 lei sticla de 1,5 litri, si 0,8 lei sticla de 2 litri.
Faceti o socoteala si vedeti citi bani v-ar ramine, dupa ce v-ati cumpara alimente, pentru a-i cheltui pe alte necesitati.
Teoretic, România are o crestere economica mai mare, cota unica a scos la lumina banii din economia subterana si a crescut veniturile salariatilor.
Practic, ne aflam prizonierii intelegerilor dintre marii jucatori de pe piata hypermarket-urilor, intr-o economie puternic anti-concurentiala.
Vor ungurii Ardealul? Din partea mea sa ia toata România, daca vor face sa functioneze sistemul economic. Dupa aia, mai vedem…
Popescu a zis
noi suntem prosti ptr ca dam banii indiferent de pret .. FUDULIA SI PROSTIA COSTA
dl Popescu a zis
Poate vrei sa mori de sete sau inanitie. In cazul asta prost esti tu. Sau sinucigas. Consumatorul nu prea are ce face in cazul asta, statul trebuie sa intervina prin legi si institutii abilitate, ca de aia ia banul de la tine dl Popescu, dar se pare ca nu prea pricepi.