• în timp ce Episcopia Romanului se zbate la Judecătoria Bacău în procese a căror miză o reprezintă salariul unui preot pe cîteva luni, la Curtea de Apel din Bacău Mitropolia Moldovei și Bucovinei se judecă cu Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor pentru recuperarea a șapte hectare de pămînt care au aparținut Mănăstirii Neamț
Curtea de Apel din Bacău s-a „înnegrit” marți, 10 decembrie, la judecarea procesului intentat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, societății agro-industriala Dumbrava Timișești S.A, din județul Neamț și Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor. Reprezentați ai autorității bisericești de la Iași au venit la Bacău pentru a cere instanței de judecată constatarea nulității absolute a unui certificat eliberat de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, societății agro-industriale Dumbrava S.A, din comuna Timișești, județul Neamț, pe o suprafață de șapte hectare, terenul fiind al Mănăstirii Neamț (vatră înconjurătoare). Tot nul este considerat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei și un contract de vînzare-cumpărare certificat de notarul public din Tg. Neamț, prin care societatea agro-industrială Dumbrava a vîndut ilegal o parte din aceste terenuri și o cabană, Vila Cărbuna, ce se găsește în zonă.
Din partea Mitropoliei, la proces s-a prezentat consilierul juridic preotul Constantin Grigore, care a susținut cauza celei mai înalte autorități bisericești din Moldova pe două considerente. Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a eliberat certificatul de vînzare-cumpărare încălcînd prevederile unei hotărîri de guvern prin care se prevedea faptul că se pot trece în proprietatea societăților comerciale numai terenurile care servesc scopului activității societății. Ori, aceste terenuri nu mai erau folosite de societate pentru că instanța a adus proba „cercetarea locală”. Altfel spus, completul de judecată s-a deplasat la Neamț și a constatat că imobilele de pe acele terenuri nu serveau interesele societății, ci erau degradate și părăsite. Apoi, terenul din certificat constestat a fost înainte de regimul comunist al Mănăstirii Neamț, în acest sens fiind depuse acte doveditoare.
Instanța urma să ia aseară o decizie în acest caz. Oricum, pînă acum, în procesele de la Cluj, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cîștigat vatra înconjurătoare a Mănăstirii Neamț în suprafață de 6.094 ha. (C.Gh.)
Lasă un răspuns