• ministrul Justiției a dispus declanșarea unui control în privința investițiilor derulate la Tribunalul Bacău • unul dintre cele mai delicate aspecte pe care îl vor avea de lămurit inspectorii va fi acela al amplasării unor mijloace audio-video în incinta noului sediu al Tribunalului Bacău • în biroul președintelui Pocovnicu a fost amplasat un panou central de comandă prin care acesta poate vizualiza documentele celor care s-ar afla în imediata apropiere a camerelor de luat vederi
Scandalul privind noul sediu al Tribunalului Bacău capătă o nouă amploare, întrucît ministrul Justiției, Cristian Diaconescu, a dispus efectuarea unui audit în privința modului în care s-au derulat investițiile la acest imobil. Într-un comunicat de presă remis redacției noastre, Alina Tonigaru, purtătorul de cuvînt al Ministerului Justiției, menționează că „urmare a unor sesizări apărute în ultimul timp atît în presa națională, cît și în cea locală, domnul Cristian Diaconescu, ministrul Justiției, a dispus declanșarea unui control de audit intern care va avea ca obiect verificarea investițiilor de capital și modul de executare a lucrărilor de construcție și reparație efectuate la sediile unor instanțe” Printre instanțele judecătorești nominalizate de controale de audit intern se numără și Tribunalul Bacău. Comunicatul de presă nominalizează Tribunalul Bacău drept cap de listă, înaintea altor zece instanțe din România. Surse din Ministerul de Justiție ne-au declarat că acest control a fost dispus la toate instanțele din țară unde s-au construit sedii noi, după ce-a izbucnit în presă scandalul legat de modul în care s-au cheltuit banii publici pentru înălțarea noului sediu la Tribunalului Bacău.
Mai ceva ca la SRI
Unul dintre cele mai delicate aspecte despre modul în care s-au cheltuit banii publici pe extinderea Tribunalului băcăuan este legat de așa numitul sistem de televiziune cu circuit închis și rețea de interfonizare. De altfel, date despre acest sistem a oferit chiar Dumitru Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău, la sfîrșitul anului trecut, atunci cînd a făcut public modul în care se vor înregistra declarațiile „protejate” ale persoanelor care intră în programul de protecție a martorilor. Pocovnicu declara că va fi achiziționat echipament modern ca pentru un mini-studio de televiziune cu circuit închis. De asemenea, se pregătea și o încăpere specială unde să fie audiați martorii înscriși în programul de protecție, în așa fel încît în sala de ședințe să li se vadă imaginea ecranată și să se audă vocea distorsionat pentru a putea preveni recunoașterea acestor persoane de către cei împotriva cărora se îndreptau declarațiile lor. Potrivit datelor pe care le deținem, în noul sediu au fost amplasate atît rețele audio, cît și video performante, cu dotări de ultimă oră, cu ajutorul cărora o persoană bine amplasată prin statul de funcții, la un server sau la un panou central, cu ceva cunoștințe despre accesarea și utilizarea sistemelor de comunicație audio-video ar fi putut să afle la orice oră din zi ce se discută pe holuri sau în birourile magistraților ori ce conțin hîrtiile cu care vin oamenii la Tribunal, dacă au nefericita idee de a se așeza cu ele în apropierea camerelor de luat vederi. Se pare, că aceste instalații ar fi urmat să fie conectate la un server și la un panou central.
Soț și soție, președinte de Tribunal și informatician, pe post de regizori
Serverul se află instalat, absolut din coincidență, chiar în biroul în care urma să se mute Veronica Pocovnicu, soția președintelui Tribunalului Bacău, angajată pe post de informatician al instituției. Un alt caz clar de incompatibilitate între cele două funcții prin Legea funcționarilor publici, caz despre care nu a suflat nimeni nici o vorbuliță pînă în prezent. Cum, la fel, nimeni de la minister, care ar fi trebuit să vegheze la respectarea legalității tocmai într-o instituție menită să redea legalitatea acolo unde este încălcată, nu a observat acest aspect. Panoul central al instalației audio-video, practic creierul întregului sistem, se află instalat în biroul președintelui Tribunalului Bacău. Astfel, cu o simplă apăsare pe telecomandă și transfocări succesive asupra unei hîrtii ținută în mînă de oricine s-ar fi aflat în raza de acțiune a camerelor de luat vederi, președintele Tribunalului ar fi putut citi cu ușurință aceste documente. Tot la fel, cu o simplă apăsare pe un buton, ar fi putut asculta convorbirile din orice colț al Tribunalului. Potrivit unor surse din Ministerul de Justiție, mai grav este faptul că aceste sisteme au fost instalate în incinta noului sediu fără aprobare de la București. Aceeași sursă ne-a dezvăluit faptul că despre existența și traseul acestor instalații nu știu decît foarte puține persoane, printre care se află și constructorul, firma Conimpuls a lui Sergiu Sechelariu și proiectantul firma Vaneli Exim, a arhitectului Constantin Amîie, un apropiat al lui Sergiu Sechelariu, lucru care pune serioase semne de întrebare cu privire la scopul pentru care au fost instalate, dat fiind faptul că oricare dintre aceșia, cu ajutorul unui laptop, conectat la oricare dintre punctele de legătură ale rețelei, ar fi putut înregistra și convorbirea dar și imaginile, dacă laptopul ar fi prevăzut și cu o cameră de luat vederi discretă. În felul acesta, comisia de auditori care va fi numită de ministrul justiției în Bacău va avea o misiune mai mult decît delicată. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns