• noul formular de contract individual de muncă al salariatului exclude salariul de drept, dar în salariul de baza include și indemnizațiile și sporurile
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale se joacă cu nervii salariaților și ai patronilor. La sfîrșitul lunii februarie, printr-un Ordin al ministrului Marian Sîrbu, a fost publicat în Monitorul Oficial noul model al contractului individual de muncă. Angajatorii urmau ca, începînd cu această lună, să încheie contractele individuale ale noilor angajați, în conformitate cu noul tipizat. Publicarea modelului în Monitorul Oficial a adus însă o mare surpriză patronilor și nu numai lor. Tipizatul de contract individual vine în contradicție cu noul Cod al Muncii, intrat în vigoare de la 1 martie. Tot formularul este corect, pînă se ajunge la capitolul salarizare. Aici se spune că „salariul de bază lunar este de ….lei, din care: sporuri…; indemnizații….; alte adaosuri”. Cu alte cuvinte, tipizatul omite salariul de drept al angajatului, la care ar trebui să se adauge sporuri sau indemnizații.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău a primit prin poșta electronică, imediat după elaborare, tipizatul, dar corect întocmit. Însă se pare că de la calculatorul din cadrul ministerului de resort și pînă la Monitorul Oficial, discheta s-a cam defectat. Sau mai sigur, la mijloc se află o greșeală impardonabilă, una dintre multele neglijențe care se întîmplă cam des de ceva vreme. „Problema este deranjantă, pentru că ceea ce a apărut în Monitorul Oficial este diferit de prevederile Codului Muncii. Aricolul 155 din cod spune că salariul cuprinde salariul de baza, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri. Aceste două aspecte se contrazic”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. În fața acestui lucru, agenții economici se află într-un impas. Dacă vor încheia contactul individual de muncă după tipizatul publicat în Monitorul Oficial, ei riscă să încalce legislația muncii. „Oricum, baza este Codul Muncii, și nu acest Ordin. Sperăm ca problema să fie soluționată cît mai curînd la minister, ca să știm ce avem de făcut și cum vor proceda agenții economici. Această eroare va trebui explicată și asumată de cineva din minister”, ne-a mai spus inspectorul șef Barbu. (C.T.)
Lasă un răspuns