Ministrul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, Ilie Sârbu, a promis că actele normative care susțin agricultura vor deveni operaționale cît de curînd. Aflat la Bacău într-o vizită-fulger, demnitarul a deșertat sacul cu promisiuni. Într-o întîlnire cu oficialitățile județului, cu producătorii agricoli, primarii care au primit finanțări SAPARD, el a promis că „în curînd se vor pune în practică mai multe acte normative care susțin agricultura”.
Demnitarul a declarat de la bun început că județul Bacău este un exemplu pozitiv: „Aici nu au apărut probleme mari legate de fostele IAS-uri. În plus, lucrurile merg bine și cînd este vorba de încercările de a obține finanțări europene și în alte domenii”. El a început să dea termene pentru începerea unor viramente financiare pe acte normative existente. Cele mai stringente măsuri financiare sînt cele legate de avansul de 30% din cheltuielile estimate pentru înființarea culturilor de primăvară. De asemenea, se are în vedere acordarea în timp util a subvențiilor pentru sămînță și material săditor certificat, precum și susținerea crescătorilor de animale, prin subvenționarea montei naturale cu material genetic certificat (pînă acum banii erau direcționați spre însămînțarea artificială – n.r.).
De asemenea, ministrul a mai promis sprijinirea primăriilor care au obținut finanțări SAPARD pentru dezvoltare rurală. Cele 11 consilii locale din județul Bacău care au proiecte declarate eligibile sînt sărace și nu au bani pentru demararea lucrărilor sau pentru cheltuielile neeligibile. Dar dacă în opt luni lucrările contractate nu încep, finanțările se pierd. Secretarul de stat Valeriu Steriu a pomenit de majorarea gradului de îndatorare a primăriilor, de garantarea unor împrumuturi pentru proiectele SAPARD prin Fondul român de Garantare a Creditelor – pînă la 70% din valoarea împrumutată – și alte mijloace de susținere. „Cei care vor să pună în practică proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale o vor face chiar dacă nu au bani, pentru că îi vom sprijini pe toate căile”, a spus secretarul de stat.
Apare Legea creditului agricol
În cîteva săptămîni, Legea creditului agricol va fi aprobată. Potrivit celor spuse de ministrul Agriculturii, „actul normativ a fost aprobat în cele două Camere ale Parlamentului și se află la comisia de mediere. Ultima etapă este promulgarea de către președinte, deci nu mai este mult pînă cînd această lege va intra în vigoare”. În principal, este vorba de credite pentru producție pe o perioadă de 360 de zile, cu dobînzi acceptabile pentru producători. De altfel, mulți dintre cei care apelează la subvenții spun că în astfel de condiții nu mai au nevoie de ele dacă au acces la credite. Înaltul demnitar nu a specificat dacă legea are nevoie și de norme metodologice de aplicare, motiv pentru care alte reglementări au devenit operațioonale după luni bune de la intrarea în vigoare. De asemenea, ministrul a promis în scurt timp și o lege a creditului pentru investiții în agricultură.
Agenții economici din agricultura băcăuană au tăcut mîlc în fața ministrului
Deși au aproape o regulă în a se plînge de lipsa susținerii producției agricole și alimentare, agenții economici prezenți la întîlnirea cu ministrul Sîrbu au tăcut mîlc și nu prea au mai avut mare lucru de spus. Excepțiile au fost puține. Șeful AICBAC, Eugen Popa, a reclamat necesitatea unei diversificări a subvențiilor la producția vegetală și virarea la timp a banilor. Patronul SC Niconi, Neculai Huiban, a pus în discuție necesitatea sprijinirii asocierii producătorilor agricoli. El are în derulare două proiecte cu finanțări prin Bnaca Mondială, motiv pentru care oficialii ministerului i-au cerut proiectele după care a obținut banii, știut fiind faptul că în anul care urmează intră în vigoare măsura SAPARD privind sprijinirea grupurilor de producători. Șeful Agricola Internațional, Gheorghe Antochi, l-a avut oaspete la firmă pe ministrul Agriculturii, așa că a spus ceea ce era de spus cu această ocazie. În rest, deși se plîng de regulă de multe și mari probleme, ceilalți producători și primari au preferat tăcerea. Faptul că ministrul era grăbit nu constituie un motiv, deoarece el a venit să-i asculte și a dat dovadă de destulă răbdare. În drumul său spre Vrancea, demnitarul a avut o întîlnire cu țăranii din comuna Sascut. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns