Institutiile agricole de stat bacauane au pe masa, de la sfirsitul saptaminii trecute, Ordonanta de Urgenta privind descentralizarea unor activitati si reorganizarea structurilor din subordinea, din coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Daca va fi pusa in practica, ordonanta va schimba semnificativ fata si structurile acestor institutii. Una dintre cele mai importante masuri propuse de document este, insa, infiintarea camerelor agricole, prin reorganizarea activitatii de consultanta agricola.
Subiectul infiintarii camerelor agricole a fost unul dintre cele mai dezbatute in ultimul timp, in special prin lansarea a doua proiecte de lege privind infiintarea acestor entitati. Senatul Romaniei a si luat in dezbatere unul dintre proiecte, acesta fiind cel al carui initiator este deputatul de Bacau Mihai Banu, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL. Tot la sfirsitul saptaminii trecute, la Senat a avut loc o noua dezbatere pe acest subiect. „Am inteles, din aceasta discutie – ne-a declarat deputatul Mihai Banu -, de la reprezentantii tuturor partidelor reprezentate in comisiile de specialitate, pe agricultura, ale Parlamentului, ca nu se va produce nici un fel de act normativ decit in urma unei dezbateri la care sa participe reprezentantii din Parlament, societatea civila prin reprezentantii asociatiilor de producatori importante, Comitetul de Dialog Social etc. E drept, reprezentantul ministerului a cerut un ragaz de sapte zile pentru unele dezbateri pe acest subiect, care i s-au acordat”.
In subordinea Consiliului Judetean
Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a facut publica ordonanta, pe saitul sau, insotita de o nota de fundamentare in care vorbeste de „organizarea adecvata a cadrului institutional, în vederea implementarii politicilor agricole si a promovarii intereselor socio-economice ale fermierilor si a tuturor categoriilor profesionale care deruleaza activitati în domeniile: agricultura si productie alimentara, dezvoltare rurala, pescuit si acvacultura, silvicultura, îmbunatatiri funciare,
cercetare stiintifica de specialitate, fitosanitar, optimizarea exploatatiilor si
conservarea solurilor”. Numarul structurilor care functioneaza în subordinea ministerului va fi, astfel, redus cu 67%, de la 206 la 69, iar atributiile lor vor fi transferate unor structuri nou create sau vor fi preluate de autoritatile locale. Potrivit proiectului, la nivel judetean Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Oficiul Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor vor trece în subordinea Consiliului Judetean. Camera agricola, insa, va fi creata pe scheletul OJCA si va prelua o parte dintre specialistii Directiei Agricole.
Agitatie in Parlament
„Aceasta hotarire de guvern nu are nici un fel de sprijin in Parlament, cel putin in cele doua comisii pentru agricultura din Senat si din Camera Deputatilor – a opinat Mihai Banu. Contestarea actului normativ este demonstrata de scrisorile pe care presedintii celor doua comisii le-au adresat ministrului agriculturii si premirului Emil Boc. Ceea ce face, acum, ministrul Ilie Sarbu, este in afara oricarei reguli, inclusiv de bun simt. Oricum, astazi vom avea o noua sedinta de comisie in Camera si vom vedea ce atitudine sa luam. Ordonanta trebuie sa treaca prin Parlament, iar ministrul va avea o mare problema, daca isi face de cap fara sa tina cont deloc de Parlament. Sa infiintezi camere agricole prin adunari cetatenesti e un lucru grav. Unde s-a dezbatut? Cu cine?”. Textul proiectului de ordonanta spune, insa, ca aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial, iar in termen de 30 de zile de la intarea ei in vigoare se vor opera toate prevederile ei. Asupra restructurarii institutiilor agricole vom reveni, insa, pe domenii, pentru ca procesul se anunta de amploare si cu impact serioas asupra agriculturii romanesti.
Lasă un răspuns