Inundații devastatoare, precum cele din Galați, vor avea loc tot mai des, este de părere Mircea Fechet, ministrul Mediului. El spune că astfel de catastrofe ar trebui să aibă loc o dată la un secol.
Est a patra oară, începând din 2007, când județul Galați se confruntă cu inundații catastrofale în ultimii ani. S-a întâmplat în aceleași zone. Anterior, în 2005, o asemenea catastrofă a avut loc în județul vecin, Vrancea, în localitatea Vadu Roșca.
Ministerul Mediului susține că este nevoie de o regândire a modului de acțiune a autorităților în astfel de situații, catastrofale. Mircea Fechet este de părere că asemenea dezastre au loc în contextul schimbărilor climatice din ultimii ani. În viitor, apreciază ministrul, astfel de fenomene se vor repeta tot mai des. El spune că, statistic, astfel de inundații ar trebui să se petreacă o dată la o sută de ani.
„În contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des şi la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu-l putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la sută de ani, pe măsurătorile pe care le avem”, spune Mircea Fechet.
Ministrul spune că este nevoie de o regândire a procedurilor de intervenție pentru limitarea pagubelor. Chiar dacă viiturile nu pot fi prevenite, măcar să existe protecție pentru a limita prejudiciile.
„Iată însă că şi în 2007, şi în 2013 şi anul acesta aici, la Slobozia Conachi au avut loc inundaţii, lucru care ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm, să refacem în totalitate modul în care ar trebui să reacţionăm la astfel de situaţii”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a apreciat că asemenea catastrofe, precum cele din Galați, care se tot repetă nu pot fi prevenite. În schimb se poate eficientiza modul de intervenție a autorităților pentru a evita producerea de pagube materiale și pierderile de vieți omenești.
„Astfel de situaţii nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metrul pătrat, cum am avut la Amzacea în judeţul Constanţa, sau la fel cum am avut aici. Inundaţiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem evita pagubele pe care aceste inundaţii le produc şi putem eficientiza modul în care intervenim”, a explicat Mircea Fechet.
Mircea Fechet, interesat de avertizările Ro-Alert
Ministrul Mediului a mai spus că a fost interesat dacă sistemul de alertare prin mesaje telefonice funcționează. Mircea Fechet a precizat că acesta a fost primul lucru pe care a dorit să-l afle de la sinistrați,
„Primul lucru pe care l-am întrebat atunci când am discutat cu oamenii de aici , din această localitate, fost dacă au fost avertizaţi azi noapte prin sistemul RO-Alert şi toţi oamenii cu care am vorbit mi-au spus că în jurul orei 12 noaptea au primit pe telefon avertizare şi au ştiut că urmează să se întâmple ceva grav”, a mai spus Fechet.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorii judeţului Galaţi au primit mesaje RO-ALERT. Aceștia erau sfătuiţi să părăsească zonele inundabile şi să se pregătească de o eventuală evacuare.
BOGDAN a zis
De ce noi devenim filozofi dupa calamitate? De ce nu luam masuri din timp mai ales ca in acea zona chiar si in zona noastra apar asemenea dezastre! Un plan concret de regularizare a paraurilor si raurilor care SA SE FINALIZEZE CAT MAI REPEDE!!!
Popescu Georgel a zis
Vita, ca sa nu iti spun boule, peneleul tau nu stie ca in satele deluroase si de munte se fura in draci lemne ? Nu dau cu nume si prenume, eu personal am ascultat povestea unei femei care se vaita ca n-are serviciu nici ea, nici barbat-su, de cand se stiu. Ca nu i-a ajutat Dumnezeu, cica. Dar patru copii au facut. Si zice femeia, ne ducem la padure. Dupa care zice, tot ea, i-am cumparat masina baiatului care e la liceu la Bacau, Cea mai tare masina din comuna. Adica din copacii aia furati din padure.
De aia sunt inundatii, vita. Pentru ca statul roman esuat, ala al lui Werner si al liberalilor, mimeaza ca este stat. Este o adunatura mafiota din care fac parte toate partidele si care supravegheaza ca fiecare sa fure destul cat ii este locul.
Baba Sâc a zis
Măi „vită” dar Hrebenciuc,”fă Doino”(vezi ziceri Ponta”și toți oportuniștii voștri erau ai altora,ai? Îmbâcsiți, vătafi, alde patru clase iaca v-a lucrat Werner că parcă vă puțeau banii de la UE și acum pupici, pupici prin dosurile ălora – IPOCRIȚILOR!!!
Young Sheldon a zis
Din cate citesc textul lui Georgel, asta pentru ca stiu sa citesc, nu ca tine, babo, omul se refera la toate partidele, deci nu se leaga neaparat de PNL, ci de intreaga adunatura. Problema cu padurile care sunt taiate in prostie de catre tot felul de imbacsiti este veche, insa se pune intrebarea de ce PNL, daca tot are ministru al Mediului, nu a stopat defrisarile ilegale. Asta pentru ca avea cum, PNL e la putere. Iar daca nu are cum, pai sa se duca dracu la pascut toti penelistii, inseamna ca sunt incompetenti.
Unii fura cu caruta. Altii, cu ditamai camionul. Prin judetul Neamt este jale, se taie intr-o veselie. ILEGAL, ca avem si noi informatii si oameni care plang de necaz. Politia stie, primaria stie, deputatul stie, fiecare isi ia, probabil, partea, pentru ca alt motiv chiar nu iti trece prin minte cand te intrebi de ce acest fenomen atat de vizibil nu este stopat.
andrei a zis
werner e prieten cu niste austrieci :)))) carora le plac padurile romanesti :))))) pnl nu a facut decat rau prin werner padurilor :)))) ce sa faca ministrul asta daca sefu e cu aia cu padurile :)))) ce mai, pnleului ii plac padurile :))))
Miha a zis
Draga Andrei,AI PUS PUNCTUL PE I! Asta e adevarul gol-golut! Scurt!
Miha a zis
Nu mai vorbi,bre,neintrebat! Popescu Georgel are dreptate. Nu a spus nimic fals sau eronat. Cele mai mari defrisari au fost in timpul celor doua mandate ale lui Werner,mai ales in timpul celui de-al doilea,cu amicii lui liberali la putere.