Europarlamentarul social-democrat Minodora Cliveti i-a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în care îi prezintă situaţia presupuselor presiuni la care ar fi supusă Curtea Constituţională, aşa cum a reclamat acesta.
Explicând faptul că decizia Curţii Constituţionale de a cere Guvernului date clare referitoare la listele electorale şi de a amâna pronunţarea în acest scop este respectată de Guvern şi toate autorităţile româneşti, Minodora Cliveti precizează în demersul său că ‘toată lumea în interiorul şi exteriorul Romaniei trebuie să ştie adevărul’.
‘Dacă populaţia României a scăzut, aşa cum însăşi Curtea Constituţională reţine într-o decizie recentă, aşa cum Guvernul Boc o sublinia după ce ministrul Sulfina Barbu afirmase în urmă cu doar câteva luni că trebuie luate măsuri pentru diminuarea numărului de avorturi şi încurajarea tinerelor familii să aibă copii deoarece populaţia Romaniei a scăzut cu 2-3 milioane, atunci trebuie să ştim asta. În consecinţă, dacă listele electorale permanente nu corespund realităţii, trebuie să ştim asta, iar dacă cele 8 milioane de români care au votat la referendum reprezintă jumătate plus unu din numărul votanţilor romani, atunci referendumul trebuie validat’, subliniază Minodora Cliveti în scrisoarea trimisă lui Buquicchio.
Ea a adăugat faptul că ‘având în vedere opinia Comisiei de la Veneţia însăşi în legatură cu nerecomandarea unui cvorum pentru validarea unui referendum’ ca regulă democratică, ‘nu se poate lăsa fără semnificaţie juridică şi democratică votul masiv al celor peste 7,5 milioane de romani care au răspuns DA la unica întrebare pusă în cadrul referendumului’.
‘Îl cunosc personal pe preşedintele Comisiei de la Veneţia încă din 2001, când în calitate de membră a Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei României am însoţit delegaţia Comisiei de la Veneţia venită la Bucureşti pentru sprijini şi am asistat la elaborarea documentului, iar, în plus, l-am întâlnit pe domnul Buquicchio de nenumărate ori în sediul Consiliul Europei, unde am fost prim-vicepreşedinte al Grupului socialist din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei’, a explicat joi Minodora Cliveti pentru AGERPRES demersul întreprins.
Minodora Cliveti – care a câştigat în 1994, în calitate de avocat, Premiul Consiliului Europei la concursul de pledoarii în favoarea drepturilor omului – a mai precizat că preşedintele Comisiei de la Veneţia i-a răspuns prin e-mail şi a concluzionat că în multitudinea de informaţii contradictorii ce parvin din România important rămâne ca justiţia să-şi facă datoria, iar legalitatea să fie respectată. AGERPRES
Lasă un răspuns