– Instituția Prefectului a organizat a IV-a ediție a evenimentului „Seara minorităților” u manifestările au cuprins un simpozion, o expoziție și un concert
Instituția Prefectului – județul Bacău a organizat ieri a IV-a ediție a evenimentului „Seara minorităților”, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Consiliul Județean, Filarmonica „Mihail Jora”, Uniunea Armenilor din România, Federația Comunităților Evreiești din România, Forumul Democrat al Germanilor, Asociația Italienilor din România – Ro.As.It., Fundația „Siret” – Cleja, Asociația „Betania” Bacău, Asociația Polonezilor Suceava „Dom Polski”, Partida Romilor „Pro Europa”, Asociația Romilor „Calea, Adevărul și Viața” și Uniunea Națională a Comunităților de Rromi. Evenimentul a început la ora 12.00, la Palatul Administrativ, unde s-a desfășurat simpozionul „Minoritățile – la ele acasă”. Aici s-au prezentat lucrări despre istoria minorităților, rolul armenilor pe meleag românesc, istoricul italienilor sau germanilor în România, comunitatea maghiarilor ceangăi din Moldova, mișcarea romilor sau un istoric al evreilor pe plaiurilor moldovenești. Au participat șefii județului, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai minorităților și șefi de instituții. „Continuăm o tradiție începută în 2006 – a declarat prefectul Claudiu Șerban. Una din marile satisfacții de a fi prefect este posibilitatea să întâlnești oameni care excelează în diferite profesii, culturi, de diferite naționaltăți. Sunt onorat că împreună suntem români și ducem românismul mai departe”. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Floroiu, a arătat că în ultimii 20 de ani județul nostru a fost ferit de probleme interetnice și că suntem un model de conviețuire.
De la ora 16.00, la sala „Ateneu” au avut loc un spectacol și o expoziție de carte, fotografii, costume și meșteșuguri tradiționale ale minorităților naționale din județul Bacău. Și-au dat concursul formația „Zwei Plus”, cu folclor, șlagăre autentice și colinde germane, grupul vocal de la Școala „Domnița Maria” din Bacău cu un miniconcert muzică italiană, grupul folcloric „Parno thaj Kalo” din Bacău care a interpretat cântece tradiționale și colinde în limba romani, grupul „Tinerii rromi talentați” cu un recital de muzică tradițională și cultă, grupul instrumental de tineri rromi din Buhuși și Bacău cu un recital de melodii instrumentale și vocale din repertoriul tradițional rrom, formația „Somoșka” din Cleja care au cântat și colindat în spirit tradițional unguresc, moment poetic în limba turcă, big-band „Seniorii muzicanților rromi din Bacău”, ansamblul folcloric al elevilor din Valea Seacă, mezzosoprana Sonia Hazarian și corepetitorul Daniel Nehoianu de la Opera din Brașov, precum și ansamblul de dansuri populare „Ciucurelul” de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău.
Lasă un răspuns