• acum doi ani, o tînără de 25 de ani dependentă de dializă uimea întreaga lume medicală din țară aducînd pe lume un copil, în condițiile în care toate tratatele medicale îi reduceau la zero șansele să devină mamă • tînăra a serbat ziua micuțului în mijlocul cadrelor medicale care au îngrijit-o pe toată perioada sarcinii
29 octombrie 2001 este o zi care nu va fi uitată niciodată de cadrele medicale ale secției de Hemodializă din Spitalul Județean Bacău. Acum doi ani, vestea că la secția băcăuană o pacientă care de trei ori pe săptămînă stă conectată la rinichiul artificial a devenit mamă a făcut înconjurul țării. Ana Leru, de 25 de ani, din comuna Poduri, diagnosticată de șase ani cu insuficiență renală cronică, dăduse peste cap orice previziune medicală. Niciodată pînă la ea, o româncă dependentă de dializă nu adusese pe lume un copil sănătos. Și asta pentru că boala de rinichi reduce la minim capacitatea de procreere a pacienților. Ana și băiețelul născut acum doi ani s-au alăturat singurelor 100 de cazuri existente pînă atunci în lume.
„În septembrie 2000 eram proaspăt căsătorită și prin primăvara lui 2001 am aflat că sînt însărcinată. Vestea m-a luat pe nepregătite, pentru că știam că sînt șanse mici să rămîn însărcinată din cauza bolii. Mai mult, timp de patru luni nici nu am realizat că sînt gravidă. Nu am avut grețuri, pofte sau alte stări caracteristice sarcinii. Am aflat cînd deja era prea tîrziu pentru o întrerupere. Din acel moment mi-am asumat toate riscurile pe care mi le-au prezentat medicii. Tot de atunci, doctorii de la Dializă au stat lîngă mine zi de zi pentru ca bebelușul să fie afectat cît mai puțin de toxinele din organismul meu”, își amintește Ana Leru. Timp de aproape cinci luni, Ana nu a părăsit spitalul. Cu fiecare zi care trecea, tînăra se apropia de un vis irealizabil pentru 99,9% dintre bolnavele de insuficiență renală: acela de a deveni mamă. Pe 29 octombrie 2001, Ana a fost operată de doctorița Carmen Cruceanu în Maternitatea Bacău și a născut un băiețel de două kilograme și jumătate.
Trăiesc din pensia mamei, dar nimic nu le poate umbri fericirea
Botezat Mihail Gabriel, băiețelul soților Ana și Ion Leru și-a însoțit ieri mama la ședința de dializă, pentru ca, la final, să poată fi mica vedetă a secției. În cinstea micuțului, încă singurul copil din România născut de o pacientă dependentă de dializă, părinții au dat o mică petrecere. Din tortul adus special pentru ziua băiețelului, fiecare cadru medical care l-a îngrijit înainte de a veni pe lume a avut rezervată cîte o felie. „Ana Leru rămîne singura pacientă din România cu insuficiență renală care aduce pe lume un copil. În situații similare cu ale ei, riscurile de a pierde sarcina în primul trimestru sînt foarte mari. Complicațiile în următoarele trimestre de sarcină sînt la fel de mari. Și faptul că a rămas însărcinată este ieșit din comun. Premiera este cu atît mai spectaculoasă, cu cît copilul născut de ea este sănătos și, după cum se vede, și foarte bine dezvoltat”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, director al Spitalului Județean.
La petrecerea dată ieri în spital în cinstea lui Gabriel, alături de părinți, doctori și cadre medicale se afla și șoferul de pe Salvare, care timp de opt ani a transportat-o la spital pe mama lui. „De opt ani, fata asta se chinuie prin spitale. La început a făcut dializă la Iași și abia cînd s-a deschis secția la Bacău a devenit pacienta Spitalului Județean. Dacă atîta timp am fost alături de ea, m-am bucurat ca și cum aș fi făcut parte din familie atunci cînd am aflat că a devenit mamă”, spune Constantin Lazăr, șoferul de pe Salvare. „Doar pentru el trăiesc. Dumnezeu m-a ajutat să-l am și doar la el am speranța că voi fi alături de copilul meu cît mai multă vreme”, a spus Ana Leru. Bucuria familiei Leru nu este umbrită de faptul că părinții trebuie să supraviețuiască numai din pensia mamei și cîștigul ocazional al tatălui, care lucrează în construcții. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns