• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului: „O «șmecherie» putea bloca finanțarea europeană de la Centura Bacăului”

Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului: „O «șmecherie» putea bloca finanțarea europeană de la Centura Bacăului”

Ziarul de Bacau 1 noiembrie 2020 Un comentariu

LikeShare

Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate, au susținut, duminică, o conferință de presă la Palatul Administrativ, unde au prezentat noutăți despre programul de utilizare a mărcii „Produs în Arie Naturală Protejată” și au anunțat intenția extinderii lacurilor incluse în ariile protejate, din județul Bacău. De asemenea, au fost făcute câteva precizări legate de eforturile care au dus la aprobarea finanțării europene pentru Centura Bacăului.

Comisia Europeană a aprobat în această săptămână finanțarea din fonduri UE a investiției „Varianta de ocolire Bacău”, care va fi realizată în proporție de 85% prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 15%, din bugetul beneficiarului, care este Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) și Ministerul Transporturilor.

Băcăuanii trebuie să știe că epopeea acestei investiții de peste 900 de milioane de lei a început în momentul în care Ministerul Transporturilor a transmis la comisie, solicitarea de finanțare nerambursabilă. Comisia Europeană a întrerupt evaluarea proiectului, la sfârșitul lui ianuarie 2020, pe fondul unor deficiențe de mediu. Din ianuarie și până acum, am preferat să nu fac nicio comunicare publică pe această temă, din dorința de a nu periclita negocierile europene și realizarea investiției, dar cred că a venit momentul să spun ce s-a întâmplat în realitate.

În ianuarie 2020, după ce Comisia a anunțat că întrerupe evaluarea proiectului și finanțarea europeană a devenit incertă, Cabinetul Orban, prin  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) a demarat proceduri pentru remedierea deficiențelor de mediu invocate. Cum motivația Comisiei a fost că nu sunt respectate prevederile Directivei privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, am pus la aceeași masă instituțiile implicate: CNAIR, ANANP, APM Bacău, am stabilit graficul de acțiuni și termenele de rezolvare.

A urmat o avalanșă de ședințe de lucru, de corespondență, de videoconferințe, de documente, de decizii și o comunicare permanentă cu reprezentanții Comisiei Europene. De ce s-a ajuns la această situație? De ce a fost nevoie de tot acest vraf de documente și de timpul pierdut de specialiști, care ar fi putut lucra la alt proiect? Pentru că cineva și-a făcut treaba prost, a încercat o ”șmecherie” pe care Comisia Europeană nu a acceptat-o.

Ministerul Transporturilor a transmis solicitarea de finanțare la Comisia Europeană cu un memoriu tehnic pe partea de mediu, realizat de un PFA (persoană fizică autorizată – n.n). Un memoriu care nu a avut suficiente elemente, care să conducă la clarificarea cerințelor Comisiei Europene.

Nu pot, însă, să nu mă întreb, pentru că nu cred în coincidențe, cum de guvernul PSD a putut să trimită la Bruxelles cererea de finanțare, cu un document făcut pe genunchi, și care a costat statul român, pentru a-l repara, o mulțime de resurse umane și financiare?

După nouă luni de muncă asiduă, Slavă Domnului că am reușit, împreună cu specialiștii, să reparăm toate erorile, Comisia Europeană a acceptat să finanțeze Varianta Ocolitoare a Bacăului.

– Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului

Producătorii pot utiliza marca „Produs în Arie Naturală Protejată”

Adi Croitoru, președintele Agenției Naționale pentru Ariile Naturale Protejate, a prezentat modul în care producătorii pot utiliza marca „Produs în Arie Naturală Protejată”.

Marca înregistrată „Produs în Arie naturală protejată” va reuni toate produsele care își au originea într-una din cele peste 1.500 de arii naturale care sunt în România. Printre produse se află: brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau pălincă tradițională, ii, servicii turistice șamd.

Orice producător poate obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și parcurge un proces de auditare locală a produsului. Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a deschis și un magazin online care va vinde toate produsele care solicită și obțin dreptul de folosire a noii mărci înregistrate.

Producătorii care accesează facilitate mai au și avantajul că sunt punctați mai bine dacă aplică pentru fonduri europene.

Lacul Gârleni, arie protejată

Ministerul Mediul, Apelor și Pădurilor își propune extinderea sitului Natura 2000, format din lacurile de acumulare Buhuși, Bacău, Berești, prin includerea lacului Gârleni. Situl s-ar mări cu 268 de hectare. „Sunt foarte multe specii care trebuie protejate, avem studii făcute de profesori de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău”, a anunțat secretarul de stat Fechet.

Procedura de includere a lacului Gârleni include realizarea unui studiu, care trebuie avizat de Academia Română. Proprietarii terenurilor vor fi consultați și, ulterior, se va da un ordin de ministru.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: Arii naturale protejate, Ministerul Mediului, Mircea Fechet

Reader Interactions

Comentarii

  1. :-) a zis

    2 noiembrie 2020 la ora 7:11 pm

    E trist,daca este adevarat ce spune nea Benea.Oricum.Daca se arata si dovezi.Sa le depuna la institutiile abilitate si mai apoi,sa raspunda in fata legi si al alegatorilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Clienții Dan Air pot face reclamații doar pe e-mail sau Messenger. Conducerea promite că va introduce un call-center în viitor

FOTO! Doi tineri din Dărmănești, arestați după ce au spart o locuință

Viziteu, învins de aritmetică! Calculele primarului pentru giratoriul de 12 milioane de lei de la Sarata

Permise, cărți de identitate și acte pentru autoturisme false. Percheziții în Bacău, la Corbasca, Sascut și Valea Seacă

Informare

Angajații de la APM și grefierii instanțelor din Bacău au declanșat azi proteste. Vezi care sunt revendicările!

SOMA Bacău angajează șoferi și lucrători operativi pentru autocompactoare

24 noiembrie 2023

SOMA Bacău angajează șoferi și lucrători operativi pentru autocompactoare

23 noiembrie 2023

SOMA Bacău angajează! Vezi care sunt posturile disponibile

22 noiembrie 2023

SOMA Bacău angajează! Vezi care sunt posturile disponibile

21 noiembrie 2023

Ultimele comentarii

  • veteranul la Viziteu, învins de aritmetică! Calculele primarului pentru giratoriul de 12 milioane de lei de la Sarata
  • Hastag la „Un mic și un suc”, pentru colegii din Primăria Bacău! Un șef de la Patrimoniu a încins grătarele la Baza Letea, în timpul orelor de program, de Sfântul Nicolae
  • Sauvignon curcubeu la „Un mic și un suc”, pentru colegii din Primăria Bacău! Un șef de la Patrimoniu a încins grătarele la Baza Letea, în timpul orelor de program, de Sfântul Nicolae
  • Edi la „Un mic și un suc”, pentru colegii din Primăria Bacău! Un șef de la Patrimoniu a încins grătarele la Baza Letea, în timpul orelor de program, de Sfântul Nicolae
  • evaluatorul la „Un mic și un suc”, pentru colegii din Primăria Bacău! Un șef de la Patrimoniu a încins grătarele la Baza Letea, în timpul orelor de program, de Sfântul Nicolae

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PNL

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău