Toți părinții știu astăzi că mișcarea în aer liber este mai mult decît necesară pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Un copil sportiv crește mai bine, are poftă de mîncare, este mai echilibrat fizic și psihic. Nervii săi sînt mai stăpîniți, mușchii mai puternici, articulațiile suple, spatele mai drept și mișcările mai grațioase. Primii care trebuie să dea, însă, un exemplu sănătos copiilor sînt părinții. O Mămică sau un tătic care își pierde răsuflarea chiar și atunci cînd se întinde după telecomandă, nu are nici o șansă să se facă ascultat de copil, atunci cînd încearcă să îi explice cît de important este să nu chiulească de la orele de educație fizică sau să învețe să practice un sport. Părinții sînt primele modele de viață ale copiilor. Fără să își dea seama, cei mici preiau de la ei anumite comportamente, iar în cazul în care aceștia sînt persoane inactive, vor evita și ei să alerge sau să meargă pe jos. În loc să se urce repede în mașină pentru a ajunge pînă la primul chioș de ziare, un părinte înțelept își va lua copilul de mînă și va face o scurtă plimbare împreună cu el. Firește, depinde de constituția și starea de sănătate a copiilor, însă implicarea lor în activitatea sportivă ar fi de preferat să se facă încă de la patru – cinci ani. Nu este, ce-i drept vîrsta la care să înțeleagă foarte bine regulile sau motivațiile acestor activități, însă organismul lor va simți, fără îndoială, efectele benefice ale mișcării.
Pentru început se poate porni prin a suspenda un coș de baschet într-un copac de pe stradă, din curte, sau chiar de bara pentru scuturat covoare din curtea blocului. Dincolo de zbenguielile inerente ale copilăriei, cei mici trebuie încurajați și obișnuiți să facă cel puțin o jumătate de ora de mișcare pe zi. Este mult mai simplu să obișnuiești un copil cu o activitate fizică, dacă se stabilește un orar fix pentru aceasta. Respectarea acestui orar devine, însă, o sarcină destul de grea, dacă părinții au un serviciu solicitant și se întorc acasă la ore tîrzii din noapte. Mai apropiați de familie, părinții sau socri, pot fi rugați să plimbe copiii cînd îi duc sau îi iau de la grădiniță sau de la școală, pentru a respira puțin aer curat și pentru a face puțină mișcare. Bunicii vor fi cît se poate de fericiți să se implice și, cu siguranță, vor veni și cu alte idei noi. Un ajutor de neprețuit ar putea veni și din partea unui cîine sau a oricărui animal de casă, care trebuie scos la plimbare în fiecare zi. Copilul va fi tare încîntat, pentru că are o responsabilitate și nu va uita niciodată să plimbe cîinele, chiar dacă va pierde astfel serialul preferat de desene animate.
Alegeți activitatea sportivă potrivită pentru fiecare copil
Exercițiile fizice ar trebui să fie o activitate care să stimuleze, în același timp, și activitățile sociale. Dacă vor găsi un sport pe care să îl îndrăgească imediat, copii nici nu își vor da seama că se și antrenează, în același timp. Există o mare varietate de sporturi potrivite pentru un copil: dans, patinaj, skateboard, înot, tenis, etc. Dacă părinții vor încerca să le transforme în evenimente interesante, copii vor înțelege repede care sînt și avantajele sociale ale acestor jocuri. Integrîndu-se în diverse echipe, își vor face o mulțime de prieteni, capătînd, astfel, o mai mare încredere în propria persoană.
Nu este indicat, însă, să duceți copii la o sală de sport dedicată adulților, mai ales că sînt multe astfel de locuri unde copiii sub 16 ani nu sînt acceptați. Și încă un amănunt: nu vă lăsați păcăliți să cumpărați tot felul de echipamente scumpe, doar ca să le faceți pe plac copiilor, pentru că s-ar putea să se plictisească repede de un anumit sport sau să își schimbe cu mare frecvență tipul activității fizice. De altfel, alternarea activităților sportive este chiar recomandată. Practicarea unui singur sport favorizează dezvoltarea anumitor părți ale corpului, în detrimentul altora. Nu orice copil trebuie lăsat să se consacre activității competiționale. Un sport, oricît ar fi de binefăcător, practicat pînă la exces la vîrsta la care un copil se află în plină creștere, îi poate împiedica dezvoltarea armoioasă. Numai în cazuri excepționale, cînd un copil dă dovadă de o vocație și o rezistență fizică și psihică deosebite, este admis antrenamentul intensiv, de competiție.
Cu destulă prudență trebuie admise în cazul copiilor și exercițiile de forță, care dezvoltă intens musculatura, în cazul în care sînt practicate prea regulat. Mușchii supradezvoltați nu mai sînt extensibili pentru a însoți impulsul de lungire a oaselor, așa că , în loc să favorizeze creșterea, mai mult o încetinesc sau chiar o blochează. În aceste condiții, dacă nu vor dori să își vadă copii rămași ființe scunde, robuste și prea musculoase, părinții ar trebui să îi convingă să folosească mai cu grijă halterele sau orice alt instrument care determină mușchii să lucreze în forță. Orele de sport nu trebuie să obosească excesiv copilul. Înainte de practicarea unui sport, trebuie consultat un medic. Unele sporturi, excelente pentru copii sănătoși, pot fi cu totul contraindicate în cazul unor afecțiuni ale inimii, plămînilor sau coloanei vertebrale.
Atletismul se recomandă de la zece ani, atît la fete, cît și la băieți. Dezvoltă suplețea și rezistența, echilibrează sistemul nervos și determină toți mușchii corpului să lucreze. Contrar a ceea ce-și închipuie unii părinți, atletismul convine perfect fetelor care își dezvoltă, în acest fel, o siluetă elegantă. Cursele de alergare constituie un foarte bun exercițiu pentru respirație, circulație, pentru toți mușchii corpului și reprezintă unul din cei mai buni stimulenți ai creșterii.
Aruncarea dezvoltă îndemînarea, concentrarea și detenta. Pentru fete, lansarea greutății nu se recomandă, fiind de preferat mai curînd aruncarea discului.
Săriturile dezvoltă detenta, contribuie la formarea unor mușchi fini și lungi, călește gleznele și fortifică articulațiile gambelor.
Pentru înscrierea copiilor la atletism, părinții pot apela la Clubul Sportiv Școlar din Bacău și Onești, Sport Club Municipal Bacău și Știința Bacău.
Natația se recomandă atît băieților, cît și fetelor. Dintre toate sporturile, înotul este cel mai complet. Marele inconvenient este că se practică în cea mai mare parte a anului doar în interior, așa că este recomandat să fie completat cu o altă activitate în aer liber. Practicarea înotului redresează spatele și întărește musculatura care susține coloana vertebrală. Stilurile „brass” și „spate” sînt exerciții excelente pentru corectarea unor deformări ale spatelui, fapt care nu este valabil, însă, în cazul stilul craul. La fetițele cu gambe roșii și articulații butucănoase, bătaia repetată a picioarelor în apă este deosebit de utilă. La băieți, înotul lărgește umerii, și îngustează șoldurile, la fetițe favorizează formarea unui bust frumos. Printre părinți există teama de microbi din apa piscinelor. Sînt puține riscuri, deoarece apa este supravegheată și verificată de Direcția de Sănătate Publică. Singura primejdie este din partea dezinfectantelor la copiii cu ochii sensibili. În cazul lor, este recomandată folosirea unor ochelari etanși, speciali.
Pentru înscrierea copiilor la înot, părinții pot apela la Sport Club Municipal Bacău și la Liceul cu Program Sportiv din Bacău.
Patinajul este recomandat de la cinci – șase ani atît la fetițe, cît și la băieți. Este un sport care dezvoltă echilibrul, stăpînirea gesturilor, are influență asupra mușchilor gambei, coapselor, și asupra siluetei. Din păcate, în Bacău nu există încă o tradiție în privința practicării patinajului. Cum se lasă însă frigul, copii pot merge la patinoarul de lîngă Sala Sporturilor. Ochiul atent al unui antrenor își poate da seama dacă un copil are aptitudini pentru acest sport. În aceste condiții, copiii pot fi înscriși la cluburi care au tradiție cum ar fi cele din capitală sau de la Miercurea Ciuc .
Schiul se poate cu ușurință învăța încă de la cinci – șase ani, însă cea mai bună vîrstă pentru inițiere este între 10-11 ani. Schiul pune în mișcare toți mușchii corpului, dă echilibru și siguranță. Este și un mijloc excelent de călire. În județul nostru schiul poate fi practicat doar pe pîrtiile de la Slănic Moldova. Cînd mergeți iarna, în concediu la munte, nu ezitați să încurajați copii să pună schiurile în picioare.
Bicicleta. Pînă la opt ani, mersul pe bicicletă trebuie să se mărginească doar la ocoluri în grădini, parcuri sau pe trotuarele străzilor din jurul casei. De la opt – nouă ani, copilul poate fi lăsat să facă plimbări mai lungi cu bicicleta. Abia spre 12 ani sînt permise cicuite mai lungi de zece kilometri. Ciclismul este un sport cu două tăișuri. Practicat ca joc este ideal: conferă rezistență organismului și constituie gimnastica ideală pentru picioare. Ca sport, are și inconveniente: dezvoltă excesiv gambele în detrimentul restului corpului, ajungînd, chiar, pînă la frînarea creșterii. Mușchii abdomenului nu lucrează deloc, toracele nu se dezvoltă, iar capacitatea respiratorie nu se mărește. Nu se recomandă la copii cu dureri ale coloanei vertebrale.
Fotbalul se recomandă de la 12 ani la băieți. Toții puștii de la 6-7 ani care se amuză bătînd cu piciorul în minge numesc asta fotbal. Acest gen de jocuri care îi fac să alerge, să respire și să cheltuiască energie, este ideal pentru copii și nu trebuie interzis. În ceea ce privește antrenamentul de fotbal, se cere foarte multă prudență. Acest sport dezvoltă mai mult partea de jos a corpului. Un copil care joacă prea mult fotbal va avea coapsele peste măsură de mușchiuloase, fapt care nu este favorabil alungirii membrelor inferioare, ca și la ciclism. Sumele exorbitante care se cîștigă în ultima vreme din fotbalul de performanță iau mințile atît părinților, cît și copiilor, care visează de la doi trei ani să ajungă Hagi sau Gică Popescu.Pentru înscrierea copiilor la fotbal, părinții pot apela la Clubul Sportiv Școlar din Bacău și Onești, Sport Club Municipal Bacău, Clubul de copii și juniori de la Aerostar și FCM Bacău, precum și la Liceul cu Program Sportiv din Bacău.
Jocurile cu balonul – volei, hanbal, baschet. Și la băieți și la fete, voleiul se începe relativ devreme. Pentru baschet, vîrsta minimă este de nouă ani, însă trebuie practicat cu moderație, deoarece solicită multă funcțiile cardiovasculare. Sînt exerciții excelente pentru mușchii spatelui și dau o bună susținere a coloanei vertebrale. Fiind sporturi de elongație, sînt recomandate, însă, copiilor cu talie mică. Sînt admirabile pentru fetițe: le vor forma un bust frumos, umeri armonioși, coapse subțiri, glezne și gambe fine.
Artele marțiale și Judo – sînt recomandate începînd de la șapte ani. În ultimul timp, au devenit sporturi la modă. Sînt practicate mai mult de băieți, însă nu prezintă contraindicații nici pentru fete. Contribuie la echilibrarea fizică și nervoasă, dezvoltă ușurința și siguranța în gesturi și constituie o excelentă școală de stăpînire de sine. Pot da încredere timizilor, iar bătăușii pot fi potoliți. Practicarea acestor sporturi este interzisă în caz de boli sau slăbiciune a coloanei vertebrale. Pentru înscrierea copiilor la judo sau arte marțiale, părinții pot apela la Clubul Sportiv Școlar din Bacău și Onești, Sport Club Municipal Bacău, Știința Bacău sau Clubul Dinamo.
Tenisul – Are inconvenietul că este unilateral. Este contraindicat înainte de 10-12 ani, deoarece dezvoltă o jumătate de corp mai mult decît alta. Trebuie practicate concomitent și exerciții care fac să lucreze ambele brațe, existînd riscul apariției unei scolioze dorsale, dacă este antrenat doar un singur braț. În caz că se începe mai devreme, tenisul va fi practicat cu prudență, sub supraveghere medicală. Pentru înscrierea copiilor la tenis, părinții pot apela la Clubul Sportiv Școlar din Bacău și Onești, Sport Club Municipal Bacău, Știința Bacău precum și la clubul privat Internațional Tenis Sport din Bacău.
Gimnastica – se recomandă de la șase șapte ani, atît la fetițe, cît și la băieți. Este un sport complet, care duce la o stăpînire aproape perfectă a corpului. Pentru înscrierea copiilor la gimanstică, părinții pot apela la Sport Club Municipal Bacău și la Liceul Sportiv din Onești.
Dansul – este un sport care se începe foarte devreme, începînd de la trei – patru ani pentru dansul ritmic, și șase – șapte ani pentru dansul clasic. Este un sport care conferă echilibru și încredere în sine copiilor emotivi, iar dansul ritmic poate fi o metodă deosebit de utilă pentru corectarea motorie și destinderea psihică.
Pentru înscrierea copiilor la dans, părinții pot apela la Clubul
Fiesta din Bacău. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns