Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor este localizată în regiunea de nord-est a României și are în subordine o serie de mănăstiri, biserici și clădiri istorice cu un mare potențial turistic, care reprezintă un veritabil patrimoniu al zonei Moldovei.
Mitropolia are în componență diverse centre destinate pentru dezvoltarea unei game variate de domenii de activitate: turism, activități culturale și educaționale, activități sociale și filantropice, activități economice și agricole.
Începând cu luna ianuarie 2011, Mitropolia Moldovei și Bucovinei este parteneră cu alte 17 țări din Europa de Sud-Est în cadrul proiectului ATRIUM – Arhitectura regimurilor totalitare în secolul al XX-lea în managementul urban, proiect depus de Municipalitatea Forli-Italia, partenerul lider al proiectului. Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni și este finanțat prin Programul de Cooperare Trans-națională Sud-Estul Europei. Bugetul total al proiectul este în valoare de 1,932,044.00 Euro.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă definirea și promovarea unui traseu cultural având la bază construcții reprezentative specifice arhitecturii regimului totalitar din secolul al XX-lea. Proiectul va fi finalizat prin întocmirea unui dosar care va fi transmis către Consiliul Europei pentru crearea unui itinerariu cultural european și introducerea acestuia în Atlasul de Itinerarii Culturale Europene.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a alăturat acestui proiect din dorința de a căpăta experiență în domeniul proiectelor europene transnaționale și de a dezvolta și consolida relațiile de colaborare cu țările din Europa de Sud-Est și nu numai. Un alt motiv pentru care mitropolia s-a implicat în proiectul ATRIUM a fost dorința de a contribui la includerea patrimoniului din timpul regimului comunist în activitatea turistica. Astfel, Mitropolia urmărește să promoveze clădirile construite în stilul arhitectonic comunist prin intermediul rutei culturale care va fi creată la sfârșitul proiectului. Pentru acest lucru și pentru a duce la îndeplinire obiectivul general al proiectului, Mitropolia va contribui cu toate resursele de care dispune, cu experiența vastă în promovarea obiectivelor turistice culturale și prin implicarea activă în planificarea, organizarea și punerea în aplicare a activităților necesare.
Prin implicarea în acest proiect Mitropolia își propune să asigure către personalul din proiect transferul de know-how cu privire la managementul granturilor transeuropene și la realizarea circuitelor culturale. Întrucât cooperarea trans-națională permite împărtășirea și schimbul de know-how pe tema gestionării, conservării și valorificării bunurilor culturale, mitropolia urmărește și crearea unor legături de lungă durată cu organizații din Sud Estul Europei în vederea realizării de noi proiecte trans-naționale în viitorul apropiat.
Lasă un răspuns