• în anumite cabinete există mobilă Neoset, dar cearșafurile pe care se așează pacienții sînt negre • doctorii au fost somați să nu mai tragă chiulul sau să întîrzie cînd sînt de gardă
Medicii de familie din Bacău au multe de făcut pînă cînd activitatea lor va ajunge aproape de ceea ce ar trebui să fie. Aceasta este concluzia care s-a desprins ieri, la întîlnirea conducerii sistemului sanitar băcăuan cu o parte din medicii de familie din orașe și, parțial, de la țară. Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, le-a amintit medicilor generaliști că se apropie anul școlar și că medicii de la țară trebuie să facă triajul elevilor, adică să-i caute dacă n-au boli, rîie sau păduchi. În plus, ea le-a cerut să fie atenți la posibilele epidemii ce pot izbucni. „Este posibil ca unele fîntîni să sece din cauza căldurii excesive și este bine să atenționați autoritățile să găsească surse alternative de apă, eventual apă minerală, pentru a nu apărea epidemii”, a atras atenția doctorița Cojocaru. Șefa DSP le-a cerut doctorilor să pună la punct fișele de post ale personalului din subordine, să-și facă rost de substanțe dezinfectante și să aibă caiete de sterilizare în care să treacă punctual ce anume au sterilizat.
Discuția a curs apoi spre neregulile depistate în unele cabinete ale medicilor de familie, în special la cele de la țară. „Am ales la întîmplare unele cabinete medicale și se pare că am avut mînă bună, pentru că am găsit medicamente expirate, frigidere murdare, fără termometre. Erau în frigidere laolaltă și vaccinuri, și produse extramedicale. O altă problemă este că nu aveți autorizații pentru medicamente toxice. Adrenalina, papaverina, banale pentru noi, sînt pe lista de «toxice», iar dumneavoastră nu aveți autorizații să le folosiți. Am făcut în mai o întîlnire și am așteptat ulterior să cereți autorizații de la DSP, dar n-am avut solicitări”, a spus directoarea DSP. Ca să demonstreze că lista neregulilor este cu mult mai mare, Cornelia Cojocaru a amintit și de mizeria din cabinetele medicilor de familie. „Sînt cabinete unde chiar mi-a plăcut ce-am văzut, cum este la Dealu Morii, la Stănișești, însă la Livezi și la Hemeiuși, unde este un flux mare de bolnavi, nu. Păcat că la Livezi este mobilă Neoset, dar este acoperită cu cearșafuri murdare. La Hemeiuși, nici cabinetul, nici evidențele nu arată bine”, a dat exemple șefa DSP.
Medicii chiulesc de la gărzi
Ca și cum toate aceste nereguli nu erau suficiente, Cornelia Cojocaru le-a vorbit medicilor de familie și despre conduita pe care trebuie să o aibă și de la care nu se admite nici un fel de rabat. Ea a cerut ca medicii să nu mai întîrzie sau să absenteze de la serviciu atunci cînd trebuie să facă de gardă. „În centrele de permanență se poartă întîrzierile, absențele și nu trebuie să se mai întîmple așa, fiindcă nu vrem să mai fim nevoiți să suspendăm pe cineva”, a cerut doctorița Cojocaru. Ultimele opinii exprimate de ea au vizat comportamentul cadrelor medicale, medici și asistente, față de bolnavi. „Nu cred că trebuie să mai spun să fiți atenți la dialogul cu bolnavii, să nu-i tratați superficial. În cazurile de urgență, să apelați la mașini cu specific medical și să însoțiți pacientul pînă la spital și să-i acordați îngrijirea medicală de urgență care se impune. Nu vreau să mai readuc în atenție ultimul caz mediatizat în presă”, a spus doctorița Cojocaru, care se referea la povestea unui băcăuan care a murit în Spitalul de Urgență, după ce medicii l-au purtat aiurea de la un salon la altul. Cea mai bună dovadă că toate aspectele aduse în atenție de șefa DSP au suport în realitate este că medicii de familie veniți la întîlnire n-au scos un sunet și au acceptat tacit dojana doctoriței Cojocaru. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns