Vă întrebați de ce sînt profesorii atît de stresați? Dragilor, au și de ce! Dacă pînă acum cîțiva ani, trebuiau să facă față doar celor 30 de voci din clasă, acum au drept „bonus” aproximativ 20 de mobile. Să vedeți distracție cînd începe maratonul apelurilor! E de ajuns să se audă o melodie în spatele clasei, pentru ca apoi să fie un adevărat haos.
Am urmărit de curiozitate reacția profilor în astfel de momente. Există două categorii de profesori. Din prima fac parte cei care nu suportă nici cel mai mic zgomot și care sînt în stare să dărîme liceul (Doamne ajută!) în cazul în care un mobil a avut „curajul” să sune în timpul orei respective. De regulă, la orele acestora se întîmplă rar ca „celebritățile” de liceu să fie căutate. Problema apare la profesorii mai de treabă. Cum unde nu există teroare există nepăsare, vă imaginați că nimeni nu se sinchisește să-și închidă telefonul de dragul profului. Astfel, după cîteva minute, începe calvarul. Primul bip este trecut cu vederea, fără prea multe comentarii, al doilea încălzește atmosfera, iar de la al treilea se ridică adrenalina omului de la catedră. El face observații vedetelor, vădit rușinate. Cîteva minute de liniște și începe seria a doua. Pentru profesor este punctul culminant. Sărmanul om ajunge să zbiere cît îl țin corzile vocale, să fie închise odată afurisitele alea de telefoane. Reacția elevilor este însă de cele mai multe ori prea tîrzie, ca să mai poată calma nervii încordați.
În alte cazuri se întîmplă ca cel mai calm dintre profesori, ajuns în culmea disperării, să-l ia de mînecuță pe măria sa elevul și să aterizeze cu el direct în cabinetul directorului. Nu este prea greu să-ți imaginezi ce urmează. Dacă directorul este în toane proaste, nu-ți răpește prea mult timp – cîteva măsuri din cele mai drastice și, în final, sublimul „AFARĂ!”. Dacă, printr-o minune, se întîmplă să fie una dintre zilele bune, atunci vei fi înștiințat pe un ton relaxat, cîte vei avea de suferit pentru un nevinovat apel primit în timpul orei. Pentru tine peripețiile se sfîrșesc aici, însă pentru sărmanul profesor există un „va urma” la alte clase. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns