În viața cotidiană, oamenii sînt din ce în ce mai interesați de modă. Cu toate acestea, termenul „modă” are semnificații diverse, variind în funcție de interesele fiecăruia. Pornind de la o definiție oficială, sensul acestui cuvînt se referă la „un obicei sau o deprindere colectivă specifică unui mediu social, la un moment dat”.
Moda poate fi regăsită astăzi în toate domeniile de activitate, făcînd referire astfel la toate vîrstele și categoriile sociale. Pentru tineri reprezintă un aspect absolut necesar (vital, chiar!). „Nu aș putea trăi fără modă, îmi place să îmi schimb hainele mereu”, declară Mihaela elevă în clasa a X-a de liceu. Tinerele fete preferă un „look” cît mai atrăgător, chiar dacă ținuta lor nu este una confortabilă sau în conformitate cu normele morale, neglijîndu-se adeseori recomandările meteorologilor. Nu putem neglija, în acest sens, mijloacele prin care producătorii de modă lansează anumite „experimente” în vederea obținerii unor rezultate eficiente. Dacă acestea au succes, se promovează o nouă modă.
Cei care nu se conformează cu noile schimbări riscă să fie marginalizați, purtînd denumirea de nonconformiști. „Nu moda trebuie să-l facă pe om, ci omul să-și construiască o modă proprie. Fiecare ar trebui să adopte un stil care să-i redea comoditatea și în același timp să fie și moral. Simplitatea este elementul principal care trebuie să ne caracterizeze viața, abia atunci vom acorda timpul necesar adevăratelor probleme”, declară Alina, studentă în anul I la Psihologie. Unele idei moderniste sînt în detrimentul nostru, „purtîndu-ne” spre un regres garantat, în schimbul unui progres cît mai rapid.
Moda se poate resimți chiar și în limbaj, prin utilizarea unor expresii argotice larg răspîndite, de felul celor menționate: „a face figuri”, „a o da în bară”, „mișto”, „nașpa”, etc. Mai nou se poartă ideea de a face impresie prin etalare: a mașinilor, a vilelor și a puterii financiare (nu oricine își permite un bodyguard). „Îmi place să mă plimb cu mașinuța prin oraș și muzica dată la maxim, asta mă face să mă simt un om important, dar mai ales prinde bine la fete”, declară Ionuț, un elev de 18 ani. Acest fenomen se întîlnește atît la periferiile orașului (de exemplu, prin așa numita „taxă de protecție”) cît și în zonele centrale (printr-o ținută extravagantă). Dacă unii adoptă stilul clasic, „cuminte și simplu”, alții preferă să iasă în evidență prin abordarea unui stil sfidător (tot mai mulți tineri au o coafură care te lasă cu gura căscată, dungi, cerculețe colorate, ba chiar „X și O”, și tot felul de ciudățenii, poți distinge în podoaba lor capilară).
Se poate constata, cu tristețe, vulnerabilitatea cu care românii acceptă influențele străine, fără a conștientiza dacă ceea ce preiau cu atîta ardoare este ceva util sau nefolositor.
Cu toate acestea, moda va exista oricînd și oricum, fără a ține cont de anumite raționamente și de circumstanțe. (Alina NEGURIȚĂ)
Lasă un răspuns