– lucrarile de supralargire/asfaltare a drumului judetean DJ 252 din comuna Parincea stirnesc nemultumiri in rindul unor localnici – reclamatiile fac referire la faptul ca drumul a fost inaltat cu peste 50 cm fata de nivelul curtilor, drept pentru care oamenii nu mai pot intra cu masinile sau carutele in gospodarii – solutiile gasite pentru rezolvarea problemelor nu sint agreate de toti localnicii
O familie din comuna bacauana Parincea reclama faptul ca nu mai are acces cu masina in curtea casei din cauza ca drumul s-a inaltat cu 53 de cm fata de nivelul anterior. Problemele pentru Tinca Chitic, care locuieste la casa cu numarul 75 din satul Nanesti, au aparut odata cu modernizarea drumul judetean DJ 252 Bacau – Soci. Fiica batrinei a umblat pe la toate institutiile abilitate, a facut scrisori, a trimis fotografii de la fata locului, insa, nu a primit nicio solutie la problema sa.
„Din luna noiembrie 2011 nu am mai putut intra in curtea casei mamei mele. Am fost la «Drumuri» si am discutat personal cu domnul Valentin Palea despre problema existenta. Am asteptat o luna un raspuns din partea lui, insa, acesta nu a venit. Am facut o scrisoare catre Consiliul Judetean Bacau, am mers la Primaria Parincea, am discutat pina si cu proiectantul. Pe 6 iunie am fost din nou la primarie si am reclamat faptul toata apa din sosea se scurge in curtea casei mamei mele. Masina nu o pot parca in curte, pentru ca nu imi permite diferenta de nivel. Din cauza ca am lasat autoturismul in sosea, am luat amenda si mi-au disparut si capacele de la roti. Anul trecut am investit in pavajul din curte 3.000 de lei. Eu alti bani nu am ca sa suport investitii suplimentare, in conditiile in care, ar fi trebuit sa fie prinse in proiect rampe de acces”, a declarat Elena Caraiman, fiica batrinei.
Reclamanta spune ca nu poate intra in curtea casei nici macar cu caruta, din aceleasi motive. Femeia a mers mai departe cu demersurile si s-a inscris in audienta la presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea. „Acesta stia ca diferenta de nivel este de 30 cm. Am fost din nou la fata locului impreuna cu proiectantul si cu alta persoana, iar cele afirmate de mine s-au adeverit. Intre timp, la cealalta persoana s-a rezolvat problema, insa la mine, nu. Mi-am lasat numarul de telefon la «Drumuri», iar intre timp a mai avut loc o intilnire primar si constructor. Ulterior, mi-au explicat ca solutia ar fi construirea unei rigole, insa, aceasta varianta nu a fost agreata de vecini. In final, s-a apelat la o alta solutie, turnindu-se o bordura pentru a nu mai intra apa in gospodarii. Aceasta lucrare nu a facut altceva decit sa ridice si mai mult nivelul drumului, fata de curtea casei. Sper ca in final sa fie solutionata favorabil aceasta problema”, a adaugat Caraiman.
Drumarii nu pot actiona pe proprietatea oamenilor, doar pe cea a judetului
In replica, reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Bacau spun ca ei pot interveni doar pe domeniul public al judetului, unde fondurile europene sint eligibile. In curtea omului nu pot actiona insa pentru ca nu s-ar mai incadra in termenii contractuali.
„Noi intelegem ca doamna are o problema. I-am spus si ei ca o putem ajuta numai pe portiunea de drum judetean, pina la poarta casei. De acolo nu mai putem interveni. Intii ea s-a plins ca apa din drum ii inunda gospodaria. Am rezolvat aceasta problema prin acea bordurica. Apoi a cerut sa facem o rigola, am fost de acord, dar expertii au spus ca se vor inunda gospodariile din jur. Noi putem face doar rampele de acces pina la poarta, lucru pe care de altfel l-am facut unde am fost solicitati.
Dar nu putem noi sa ridicam gardul sau portile. Acolo fiecare trebuie sa isi rezolve problema. Noi ne-am ridicat cu 20 cm si nu 50 cm cum afirma ea. In plus, nici inainte de lucrare nu avea acces cu masina”, a declarat Valentin Palea, directorul Serviciului Judetean de Drumuri Bacau.
Ramona IONESCU, Stefan POPA
Lasă un răspuns