Legea privind procedura reorganizării judiciare și a falimentului, mai cunoscută sub denumirea mai scurtă de „legea falimentului”, a fost modificată în așa fel încît administratorii judiciari, cei care se ocupă de administrarea firmei pînă la scoaterea ei la licitație, pot face închisoare dacă nu-și respectă îndatoririle. În plus, ei pot primi amenzi judiciare de pînă la 20 de milioane de lei dacă refuză să fie numiți administratori sau își îndeplinesc cu întîrziere atribuțiile prevăzute de lege sau stabilite de judecătorii sindici. Aceste reglementări au stîrnit nemulțumirea lichidatorilor, care se tem că noile sancțiuni va reduce mult numărul celor care se ocupă de lichidarea judiciară a firmelor. „Și așa sîntem destul de puțini, cei care ne ocupăm de stîrvurile pe care le lasă în urmă administratorii de drept ai firmelor. Acum, probabil că mulți vor renunța de bună voie decît să mai fie hărțuiți cu închisoarea sau să fie amendați. Și așa se fac destule presiuni asupra noastră și de către cei cărora le vîndem bunurile și de către cei care vor să cumpere și de cei care au interese ca bunurile să ajungă în posesia unei anumite societăți sau persoane și de cei care au de recuperat bani de la firma falimentară. Acum ne mai lipsea amenințarea cu închisoarea”, ne-a declarat sub protecția anonimatului unul dintre lichidatorii băcăuani.
Cea mai mare nemulțumire a lichidiatorilor se îndreaptă asupra articolului din lege care spune că „judecătorul sindic va sancționa administratorul cu amendă judiciară de la 5 milioane la 20 de milioane de lei în cazul în care acesta, din culpă sau din rea credința nu își îndeplinește au își îndeplinește cu întîrziere atribuțiile prevăzute de lege sau stabilite de judecătorul sindic”. „Nu este corect. de exemplu eu trebuie să fac inventarul bunurilor. În 99 la sută din cazuri arhiva societății care are și lista cu bunurile din patrimoniu lipsește cu desăvîrșire. Este posibil și de regulă așa se întîmplă, să nu pot finaliza la termen inventarierea. Pentru că eu, în calitate de lichidator, sînt obligat să fac ceea ce nu au făcut la timp celelalte organe ale statului. Adică să refac actele de contabilitate. Ori, o asemenea operațiune își ia timp, bani, nervi, amenințări și tot tacîmul. Și peste toate astea mai vine și judecătorul și mă amendează. Păi, să nu plec și să-i lăsăm pe ei să se ocupe de toate?”, ne-a spus un alt lichidator.
Pe de altă parte, ei recunosc cu jumătate de gură că era cazul să se facă o triere a celor care se ocupă e lichidarea judiciară. „Unii dintre noi au înțeles că lichidarea judiciară este sinonimă cu activitatea recuperatorilor pe care îi angajează cămătarii. Se cerea și o lege care să sancționeze drastic abaterile”, a susținut un lichidator cunoscut. O altă parte bună pe care o reglementează legea este cea care se referă la calificarea în categoria infracțiunilor a faptelor prin care o perosoană fizică sau juridică „înfățișează datorii inexistente sau se înscriu în lista creditorilor cu sume nedatorate”. Cu alte cuvinte cel care se prezintă să ceară datorii „din burtă” de la o firmă în lichidare poate ajunge după gratii. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
Cine sînt lichidatorii judiciari?
Lichidatorii judiciari reprezintă o categorie aparte și destul de nouă în nomenclatorul de funcții al României. Ei au autorizații speciale și pregătire în domeniul economic sau juridic și sînt singurii care se pot ocupa de lichidarea unei firme care a fost declarată în faliment. Firma care se află în această situație este scoasă de sub administrarea celui care adus-o în stare de insolvabilitate de către judecătorul sindic și trecută în grija unui lichidator care este numit administrator judiciar și care se ocupă de la paza bunurilor pe care le preia pe inventar pînă la organizarea licitației de vînzare a bunurilor în vederea acoperirii datoriilor pe care le au de recuperat creditorii. (M.R.)
Lasă un răspuns