Guvernul a modificat, la sfirsitul anului trecut, Codul Fiscal. Multe dintre noutatile introduse in Cod se refera la impoztarea veniturilor. Iata care sint cele mai importante.
De la inceputul acestui an, platitorii persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze la bugetul statului impozit prin retinere la sursa sub forma platilor anticipate pentru venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor / conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, din venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venit (microintreprindere). Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut, din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Pentru veniturile obtinute de persoana fizica din asociere, calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 3% la veniturile care revin acesteia.
Contribuabilii care realizeaza individual sau intr-o forma de asociere venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, care determina venitul net in sistem real si care obtin venituri din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hirtie, sticla si altele asemenea din patrimoniul afacerii datoreaza impozit in cota de 16%, retinut si virat de platitorii de venituri, impozit care reprezinta plata anticipata in contul acestora.
S-a reglementat, de asemenea, obligativitatea inregistrarii contractelor de arenda la organul fiscal in raza caruia sint inregistrati contribuabilii, in termen de 15 zile de la incheierea acestora, deoarece pina la 30 decembrie 2011 contractele de arenda se inregistrau numai la consiliul local in raza caruia se afla bunul dat in arenda. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa de platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul se vireaza la bugetul statului pina la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. In situatia in care contribuabilii care obtin astfel de venituri opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real, sint obligati sa mentioneze in scris in contractul / raportul juridic incheiat aceasta optiune.
In editia urmatoare a ziarului vom continua prezentarea acestor noutati. (Petru DONE)
Lasă un răspuns