• elevii care susțin bacalaureatul vor trebui să analizeze texte la prima vedere • la matematică, accentul se va pune pe algebră, iar la istorie vor trebui analizate două evenimente sau procese istorice
Absolvenții claselor a XII-a vor da Bacalaureatul, la vară, după formula care s-a aplicat cu doi ani în urmă. La probele orale, evaluarea candidaților nu se va mai face cu admis și respins, ca anul trecut, ci cu note de la 1 la 10. În cazul în care elevul examinat nu cunoaște răspunsul la întrebarea de pe bilet, el are dreptul să solicite un al doilea bilet. Nota îi va fi însă micșorată cu două puncte.
Elevii care vor susține în această vară examentul de bacalaureat vor întîlni, atît la oral, cît și la scris, texte „necunoscute”, la prima vedere, pe care vor trebui să le analizeze stilistic și gramatical. Aceste subiecte vor fi întîlnite la disciplinele Română, limbi materne și străine, precizările fiind făcute în structura testelor elaborată recent de Serviciul Național de Evaluare și Examinare. Astfel, la Limba română, pentru rezolvarea acestui subiect, se va acorda cel mai mare procentaj din notă, de 40 de puncte, dacă un candidat va raspunde corect la 10 cerințe. La probele scrise, de la limbi străine (engleză, germană, franceză), textul dat la prima vedere poate fi „literar sau neliterar, de lungime și dificultate diferite, corespunzator numărului de ore de studiu”. Cît privește numărul de întrebari pe marginea acestui text, acesta va fi și el stabilit în funcție de numărul de ore săptămînal.
În structura testelor elaborată de SNEE se mai precizează că, la proba scrisă de la Matematică, cel mai mare punctaj, de 30 de puncte, se va acorda la primul subiect, de algebră și analiză matematică. Pentru rezolvarea corectă a problemelor de geometrie se vor oferi doar 20 de puncte. Cel mai dificil subiect de la proba de Geografia României rămîne cel de eseu liber, prin care se urmărește elaborarea unui text cu conținut geografic corect, pe baza unor termeni și a unor denumiri precizate în cerințe. În schimb, la Istorie, se vor cere două sinteze de analiză a unor evenimente sau procese istorice.
Numărul de subiecte a fost astfel stabilit: Română – 4 subiecte, Matematică – 4, Engleză – 3, Germană – 3, Franceză – 3, Istorie – 4, Geografie – 5, Fizică – 3, Biologie – 3, Chimie – 7, Informatică – 2 seturi de întrebari și 6 probleme de rezolvat. Elevii și profesorii interesați de aceste informații pot accesa structra testelor pentru examentul de bacalaureat la adresa www.edu.ro. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns