• doar 29 de locuitori ai orașului Moinești au participat la campania de donare de sînge organizată de Centrul de Transfuzii
Pentru că în frigiderele Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) rezervele de sînge pentru cazurile grave sînt la limita minimă, iar numărul donatorilor este în scădere, personalul medical din CTS a hotărît să se deplaseze în județ cu echipe mobile. Cum în afara municipiului Bacău și a orașului Buhuși, primăriile nu s-au înghesuit să organizeze campanii de donare, conducerii centrului nu i-a rămas decît să se autoinvite în orașele județului în care există spitale și solicitări pentru transfuzii de sînge. Așa se face că, pentru prima dată după 12 ani, la Moinești a avut loc zilele trecute o campanie de recoltare a sîngelui.
Deși cadrele medicale apreciau că vor veni să doneze sînge aproximativ o sută de moineșteni, ei s-au trezit în situația de a recolta sînge de la numai 29 de persoane. „La ultima campanie de la Moinești au fost 160 de persoane. Acum au răspuns solicitărilor noastre numai 29 de donatori. Este foarte puțin, în condițiile în care rezervele pe care le avem în frigidere ne ajută doar să ne menținem pe linia de plutire. Chiar zilele trecute am fost nevoiți să refuzăm cererea de împrumut de sînge a directorului de la Piatra Neamț, care apela la noi ori de cîte ori avea nevoie de sînge pentru pacienții de acolo”, ne-a declarat dr. Emilia Popa, director CTS. Numărul mic de donatori din Moinești nu poate fi explicat decît prin dezinteres, în condițiile în care campania a fost anunțată prin afișe lipite în tot orașul cu trei săptămîni înainte de data la care a avut loc. Ca și cum numărul mic de donatori de la Moinești nu era deajuns, și numărul rebuturilor este destul de mare. „La efectuarea analizelor de control am descoperit printre noii donatori cinci femei și bărbați care suferă de hepatită B, C și de sifilis. Pentru puținul sînge pe care am reușit să-l recoltăm la Moinești, noi am cheltuit aproape un milion de lei”, mai spune dr. Popa. Pentru fiecare dintre moineștenii care au donat sînge zilele trecute, primăria din localitate a dat bonuri pentru alimente în valoare de 200.000 de lei. După dezinteresul arătat, se pare că nici măcar bonurile valorice și premiile de 500.000 de lei nu mai reprezintă o atracție. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns