• gimnasta băcăuană, lidera echipei lui Belu la turneul de la Londra, a dat lecții la „sărituri”
Monica Roșu, componentă a lotului olimpic de la Deva, s-a întors alaltăieri din Anglia cu medalia de argint cucerită în concursul individual compus la recent încheiatul „bilateral” oficial româno-britanic. Triplă medaliată anul acesta la Campionatele Europene de juniori de la Patras (Grecia), băcăuanca a fost în postura de profesor la „sărituri”, o probă în care nu prea are rivale și pe care a cîștigat-o detașat. De asemenea, eleva antrenorilor Violeta și Corneliu Agop de la Sport Club Municipal Bacău, aflată acum în grija tenhnicenilor „naționalei”, Octavian Belu și Mariana Bitang, s-a clasat pe poziția a patra la sol. Lotul României, însoțit în Anglia doar de Octavian Belu, le-a mai avut în componență pe Floarea Leonida, Ana Maria Velicu, Alexandra Eremia și Iuliana Chindea. „A fost cea mai bună din lot. Sportiva ta a mers foarte bine, în special la sărituri și sol și nu a ratat nici un exercițiu”, a declarat antrenorul Corneliu Agop reproducînd cuvintele lui Belu. Monica a terminat concursul fără nici o ratare, fiind devansată în clasamentul la individual compus de o reprezentantă a țării gazdă, antrenorul echipei britanice fiind românul Adrian Stan. Tehnicianul înainte menționat, fost coleg în țară a lui Octavian Belu, își face meseria în Anglia de aproape 20 de ani.
Titulară în lotul de senioare pentru „mondiale” și Olimpiadă
Monica Roșu este una dintre cele mai valoroase produse ale școlii băcăuane de gimnastică, urmașă pe tărîmul performanței a unor nume cunoscute precum Trușcă, Potorac sau Andronic, toate medaliate la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene. Deocamdată, Roșu este „doar” vicecampioană europeană și medaliată cu bronz la întrecerea continentală a junioarelor dar roadele talentului și a seriozității de care a dat dovadă la antrenamente abia au început să apară. Gimnasta băcăuană, elevă în clasa a IX-a, a împlinit 15 ani pe 11 mai. Are în palmares medalii de bronz la Campionatul Național de juniori la bîrnă (1996) și paralele (1997), precum și un titlu național la sărituri, proba sa preferată, în 1999. Din septembrie 1999 a fost „înregimentată” în lotul național de junioare de la Onești unde i-a avut ca antrenori pe Livia și Toma Ponoran. Perioada oneșteană a fost una în care băcăuanca s-a umplut de „argint” la turneele internaționale din Belgia, Franța și Taipei.
Ca urmare a rezultatelor și a ascensiunii sale în lumea gimnasticii, fapte cu care a atras atenția celor de la Federație, în ianuarie 2002 a fost chemată de antrenorul Octavian Belu la lotul olimpic de la Deva. Considerată ca port-drapel al gimnastelor noului val, Monica Roșu este titulară în lotul pe care antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang îl pregătesc pentru participarea la Campionatul Mondial de la Indianapolis (SUA, 2003) și la Jocurile Olimpice de la Atena (Grecia, 2004). „Sînt mai mult decît optimist în privința rezultatelor pe care le va obține Monica la cele două mari competiții. Antrenoarea federală Anca Grigoraș s-a arătat deosebit de încîntată de evoluția sportivei noastre. Bacăul rămîne în continuare un nesecat izvor de talente iar clubul nu are decît de cîștigat”, afirmă antrenorul Corneliu Agop care mulțumește, în același timp, puținilor sponsori care se mai uită și la gimnastică. Din păcate, și în acest domeniu, cel mai tare al României pe plan sportiv, banii ajung greu. Secția de gimnastică de la Sport Club trăiește din venituri proprii și, mai nou, cu sprijin din partea lui Gabriel Mustață (patronul firmei REI).
Printre puținele care execută bine „Tsukahara”
Gimnasta băcăuană se numără printre foarte puținele sportive din lume care execută corect o săritură „Tsukahara” întins cu întoarcere de 720 de grade, exercițiu cu grad înalt de dificultate. Ea s-a și specializat, de altfel, la acest aparat, celălat preferat fiind solul. „Mona a reușit să ne depășească așteptările la Londra. A terminat «în picioare» și la bîrnă, aparat la care nu se simte chiar în elementul ei, cu o notă, 9,10, pe care o considerăm ca foarte bună din moment ce exercițiul pleca din 9,50. Un specialist la sărituri nu poate da același randament și la bîrnă. Grupele de mușchi care intră în lucru sînt diferite. La sărituri se cere mai multă forță iar la bîrnă mai multă elasticitate și grație, în ambele cazuri fiind nevoie de echilibru și concentrare maximă”, opinează antrenoarea Mariana Bitang.
În noul cod de punctaj elementele unui exercițiu sînt mai „prost plătite”. Pentru a se putea ajunge la note peste 9,80 antrenorul și sportiva trebuie să lucreze pentru realizarea de combinații care să aducă bonificații. Dacă solul este un aparat la care imaginația are cîmp mai larg de desfășurare, la sărituri plaja se îngustează. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns